Общинският съветник в СОС от "Спаси София" Борис Бонев в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Обръщаме внимание на столицата и проблема с жълтите павета. На пряката ни телефонна линия вече е общинският съветник от "Спаси София“ Борис Бонев. Г-н Бонев, да започнем първо с казуса около жълтите павета. Каква е драмата там? Всички видяхме снимките в социалните мрежи и клипчетата. И всъщност всеки ден ставаме свидетели на това, реално изхода от ремонта. Какво още можете да ни кажете?

За съжаление, голямата драма е една и това е, че отново ставаме свидетели на поредния некачествен ремонт по утежняващото обстоятелство в този случай, че става въпрос за ремонт на един от абсолютно най-големите символи на София, включително и защитено културно наследство по закон, каквито са жълтите павета. Спомняте си, още в средата на септември сигнализирахме, че има некачествен ремонт, че павета се режат с флекс. Тогава от общината обясняваха, че това са лъжи и манипулации, от ПП ГЕРБ публикуваха дори платени публикации във "Фейсбук“, в които ние бяхме обвинявани, че манипулираме. И така, само седмица, след като движението беше пуснато по пренаредените павета, те се бяха разместили изцяло, с огромни фуги, пропадания и започна втора порция на новинарски емисии, посветени на некачествения ремонт. Като че ли всичко лошо й се струпа на главата на общината, защото пък гражданин успя да заснеме и как работник чупи павета с чук – здрави жълти павета, за да ги намести, криво да ги намести по различни фуги. И това, разбира се, отприщи допълнително крайно възмущение от страна на хората, защото вече видяха, че ремонтът се случва некачествено, а сега вече станаха свидетели и на физическото унищожаване на културното ни наследство. За съжаление…

Да, но все пак фирмата отнесе глоба със 100 000 лева. Това достатъчно ли е?

Не, разбира се. Първо да си припомним, че целият проект е за 17 милиона, т.е. 100 000 лева е абсолютно нищо. Второ и много важно трябва да уточним – тази глоба не е за некачественото строителство. Тази глоба въобще не е заложена в договора. Тя е наложена само и единствено заради това, че е унищожавано културно наследство. Но дори там не е наложена максималната глоба, защото максималната глоба по закон е 200 000 лева, не е 100 000. Т.е. дори там фирмата е била пощадена от Столична община. И прави впечатление, между другото, и в телевизионни участия, и в публичните изяви на общината, на фирмата и на надзора, че тези три субекта говорят в общ глас, което е абсурдно, защото те не са от една и съща страна на барикадата. Общината трябва да е тази, която да защитава обществения интерес, а в момента кметът Фандъкова и всички останали се държат като адвокати на фирмата, което е неправилно.

Но все пак г-жа Фандъкова изпрати сигнал до Софийска градска прокуратура за допуснатото умишлено увреждане.

Това е абсолютно проформа. Мога да ви кажа сигурно през седмица сигнал, който г-жа Фандъкова праща до някъде и после няма абсолютно никакви последствия. Мога да ви цитирам как тя обещаваше, че са си взели поука и ням ада има повече ремонт на ремонта, защото ще има контрол на контрола. Мога да ви цитирам много нейни обещания, които нито едно от тях не се е изпълнило и няма как да се изпълни, защото всъщност не се променя начинът, по който се случват нещата по отношение на обществените поръчки. Продължават да печелят само и единствено близки до властта фирми, продължава да има изключително некачествени проекти, продължава да няма контрол на терен, продължават да се наемат надзорни фирми, чиито представители доказано в обществото са провалени проектанти. Ами представителят на надзора на жълтите павета е един проектант, който преди няколко години беше проектиран 30-сантиметрови велоалеи във Варна. Но той не е случаен, защото беше и част от Надзорния съвет на общинското дружество Център за градска мобилност – онова същото, в което потъват милиони всяка година. Т.е. много са навързани всички тези хора, хич не са случайни и всичките водят към една и съща партия – ГЕРБ.

Завъртя се мнение в социалното пространство, че ГЕРБ са загубили част от гласовете си на изборите на 2 октомври точно заради този ремонт на жълтите павета. Вие какво смятате?

Напълно е възможно. На хората им писна да виждат как градът ни става все по-мръсен, все по-разбит, все по-неподдържан, така че е нормално те да изразят своето възмущение с гласуване на избори и също така да си дадем сметка, че в крайна сметка това е ситуация, която управляващите в София сами си предизвикаха. Никой от опозицията или никой от гражданите не е отивал да реди некачествено павета. Те си го направиха това нещо и е нормално да си понесат отговорността. Но проблемът е, че и кметът Фандъкова, и иначе много активният за всякакви други неща председател на общинския съвет Георги Георгиев ги няма в момента. Те се покриха. Те изпращат или заместник-кмета, или представители на фирмата да се обясняват по телевизията. Да излязат те, да понесат отговорност, да кажат защо е допуснат поредния некачествен ремонт. Защото това не първият некачествен ремонт нито на тази фирма – мога да ви припомня, те направиха Западната дъга на Околовръстния път, която се разпада в момента; те ремонтираха бул. "Дондуков“, за който ние още 2017 г. направихме първия протест "Данче, слез!“ с искане за оставка на Фандъкова; те ремонтираха част от "Цариградско шосе“, което се напука; те ремонтираха пътя за Своге, където стана катастрофата и загинаха хора; те ремонтираха, т.е. изградиха магистрала "Тракия“, част от нея, която беше цялата в коловози и за нищо не ставаше около Стара Загора. И така мога да изброявам до утре само на тази фирма, а те са, за съжаление, повечето, които строят в София, са с подобно качество. И Фандъкова я няма, и Георги Георгиев го няма да кажат какво те в крайна сметка ще предприемат, освен ако просто вече не са решили да се откажат напълно от осъществяване на контрол и от защитаване на обществения интерес в София. Тогава просто да си подадат оставките и някой друг да дойде, който ще го е грижа за града.

Защо ги няма според вас?

Защото няма какво да кажат реално. Защото когато управляваш 17 години София, както ГЕРБ, да твърдиш че има проблеми, които не можеш да решиш, е несериозно. Особено проблеми, които са ежегодни. Всяка година се сблъскваме с некачествените ремонти и те пак не се решават. Разберете, няма проблем, който за 17 години да не може да бъде решен, няма такъв. и въпреки това ремонтът на ремонтите продължава, липса на места в детските гадини, мръсен въздух, мръсен град, липса на инфраструктура в кварталите, презастрояване, липса на достатъчно тротоари или на качествени тротоари. Ето само колко проблема ви изброих на прима виста, които бяха валидни и преди 17 години, и сега. Ами как е възможно?!

Вие организирате протест – казахте, да си подадат оставките г-жа Фандъкова и г-н Георгиев, организирате протест за искането на оставката на кмета на София. Какъв е отзвукът към този протест към този момент?

Точно така. Ние каним всички граждани на София, които ги е грижа за града, в сряда, на 12 октомври – държа да подчертая, не тази сряда, а следващата сряда, следващата седмица от 18.00 часа пред кметството на ул. "Московска“ 33 на протест за оставка на г-жа Фандъкова. Вече над 1500 човека са заявили твърдо, че ще присъстват. Надяваме се да станат много повече, защото това е тема, която заслужава да получи широко гражданско одобрени. И на мен лично ми направи впечатление, че имаше доста коментари, които казваха "Най-сетне, това трябваше отдавна да се случи“. Просто на хората им е омръзнало, а и изборните резултати го доказват, защото ГЕРБ не са първа сила в София. Опозицията има два до три пъти повече гласове от ГЕРБ в София. Т.е. и софиянци с гласуването си, макар и на национални избори, им показаха, че те вече не са желани в града и че София има нужда от съвсем различно управление, което ще се посвети на решаването на проблемите с фокус върху благосъстоянието и благоденствието на хората, които живеят тук, а не благосъстоянието и благоденствието на няколко избрани фирми.

Позволете ми да ви попитам, след като искате и правите такъв протест, според вас кой е подходящ за кмет на столицата и кой би оправил столицата?

Подходящ ще изберат хората, това е ясно. Но ние като организация – знаете, първо и на миналите избори участвахме, и сега се готвим изключително активно за следващите избори и смятам, че през всичките 13 години, в които "Спаси София“ е изключително активен коректор на управлението, но най-важното – предлагаме решение на проблемите, сме доказали, че градът ни е фокус, че ни е грижа и че можем да решаваме проблемите на града, дори в опозиция. Съвсем друго и много по-всеобхватно ще можем да ги решаваме в управление. Но кой ще е кметът – това ще изберат хората, както и ще стане ясно в зависимост от това дали ще успеем да осъществим едно голямо предизборно обединение, каквото аз смятам, че трябва да има. Тогава вече ще е ясно какви са приоритетите и кои са – най-важното, подходящите хора, които да изпълнят тези приоритети. А не имаме едни хора, дай да ги измислим къде да ги наместим, за да си имат работа. Не. Първо приоритетите, първо какво трябва да се реши и после – подходящите хора точно за тези приоритети.

Да. В тази връзка, искам да завъртим малко темата за това всичко, което казахте. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с декларация и се притесняват, че вие от "Спаси София“ агресивно атакувате столицата и това много вреди имиджа на града като туристическа дестинация. Какво смятате за тази декларация, това съобщение, което беше разпратено до медиите? Предполагам, чели сте го вече.

Да, доста хора го прочетоха и реагираха с искрен смях и забавление на тази позиция. Аз, честно казано, не мисля, че някой турист се интересува дали се иска оставката на кмета Фандъкова. Това, което обаче ги интересува, е, като дойдат тук, да ходят по равни, здрави и красиви тротоари; интересува ги да не е хаос с паркирането навсякъде; интересува ги да има бърз и редовен градски транспорт; интересува ги да им е чист въздухът; интересува ги да им е чисто; интересува ги заведенията в София да не ги мамят, да има добро обслужване. Аз мисля, че като човек, който обича да бъде турист и съм бил в много градове, че това са нещата, които в крайна сметка човек иска да види. И нито едно от тези неща ние не сме съучастници да не се случва. Напротив, през цялото време "Спаси София“ настоява за тези неща, през цялото време ние се борим за тези неща. И въобще не е странно защо тези асоциации излизат с подобна позиция, предвид кой е техен председател – господин, който има публично близки връзки с управляващите от ГЕРБ и конкретно с Бойко Борисов. Така че това просто за нас е един доста нескопосан опит за контраатака, след като ние обявихме нашия протест с искане за оставка на г-жа Фандъкова. Можете да попитате вашия гост, понеже, доколкото разбрах, той също ще гостува…

Да, малко по-късно.

Да, можете да го попитате две неща: защо са си споделили публикацията със снимка от бул. "Шанз-Елизе“ в Париж, казвайки "Ето как и Париж има проблеми, пък никой не ги коментирал“ – булевард, който само след две години ще претърпи тотална трансформация, ще стане полупешеходен, с широки велоалеи, с много по-големи тротоари и много повече зеленина, точно за да не бъде само за автомобили. А същевременно същите тези хора, които дават пример с Париж, протестираха за това, че ул. "Съборна“ в София не трябва да бъде пешеходна, защото трите бутика, където се купуват парцалки за по 20 000 лева, не можело клиентите им да походят 100 метра пеша, а трябвало да си спрат с джипките директно отпред. И можете да ги попитате това ли е туристическият продукт на София – аквариумите на "Витошка“, завладели половината улица, между другото, некачествено построена и между другото, част от нея построена именно от тази фирма, за която говорихме в началото, и за жълтите павета. Това ли е туристическият продукт на София? Или колите, паркирани навсякъде из града е туристическият продукт на София? Паркингът около "Невски“ ли е туристическият продукт на София? Паркингът пред Народното събрание ли е туристическият продукт на София или на "Батенберг“? Това ли е туристическият продукт на София? Нека да отговарят. Защото за мен това не е туристическият продукт на София, но явно за тях това е. И за мен лично е необяснимо да се дават, да се правят подобни позиции, когато е ясно, че хората не са – с извинение, глупаци, много добре схващат каква е реалността в града. Но и нещо друго да кажа – сигурен съм, понеже виждам, знам кои са членовете на тези асоциации, убеден съм, че много малка част от заведенията и ресторантите, които са членове на тези асоциации, са знаели за тази позиция и подкрепят тази позиция. Убеден съм в това нещо. Така че аз мисля, че тук председателят г-н Алибегов има доста да отговаря пред собствените си членове за тези изцяло политически, изцяло неаргументирани и изцяло не на място позиции, които се пускат.

Да, разбирам. Предлагам да завършим в малко по-положителен нюанс. Каква е вашата основна мотивация от "Спаси София“, за да правите това, което правите? Вие сте изключително активни и в социалните мрежи.

Обичаме си града. Ние така започнахме още 2009 г. Ентусиасти сме, обичаме града ни, искаме той да се променя, виждаме неговите потенциали и съответно искаме тези потенциали да се реализират, не да се унищожават, както се случва в момента. И затова сме събрали вече един изключително всеобхватен екип от експерти, от специалисти, плюс изключително голям брой доброволци – няколкостотин, и непрекъснато работим за намиране на решения, тяхното написване, тяхната реализация. Правим различни акции – вие сигурно сте виждали, от боядисване, почистване до представяне на проекти за паркинги в кварталите, проекти, които ние сме изработили. Или например, ето – "Люлин градина“, проектът за трансформация на най-голямото междублоково пространство в "Люлин“ 6 като един огромен парк, един зелен оазис в квартала. С това се занимаваме, това ни носи истинско удоволствие, защото виждаме как нашите действия могат да решават проблемите на София, а за мен лично като млад човек това е много важно, да виждам резултат от моите действия, и съм изключително горд и с екипа, и с това, което сме постигнали до момента.