Шефът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Добро утро.  

Добро утро.  

Г-н Милчев, посрещаме зимния сезон, на места паднаха и първите снежни покривки, с мокрото време дойдоха и първите няколко катастрофи. На какво се дължат и не се ли научихме да шофираме в зимни условия?  

Първо трябва да кажем, че винаги когато има промяна на времето, дори и през лятото когато падне дъжд, в началото шофьорите не могат да се адаптират изведнъж на новите условия и стават множество катастрофи. Надявам се да бъдат леки тези катастрофи, обикновено те са лека. Но трябва да се има предвид, че поддръжката на нашите пътища не е на необходимото ниво за безопасност, което се изисква, и че организацията на движението в цялата ни републиканска пътна мрежа има страшно много грешки, страшно много знаци. И това само по себе си обърква шофьорите и те допускат много често грешки. И като се добавят и лошите атмосферни условия, и са налице катастрофи.  

Това исках да ви попитам: какви опасности крият всъщност дупките и неравностите в мокрото време, а и не само, по принцип?  

По принцип дупките и лошите пътища най-голямата опасност, която крият, е да се строши автомобилът. Трябва да сме наясно, че когато пътят е лош, когато е с дупки, когато има неравности по него, шофьорите си пазят автомобилите и карат с ниска скорост, и тогава катастрофите са леки и няма жертви и загинали. Това трябва да се има предвид. Но в същото време целта на мобилността не е да се кара по лоши пътища, целта е да се стига бързо и безопасно.  

Разбира се. А за какво трябва да внимават шофьорите през зимния сезон и кои са най-важните компоненти, с които трябва да бъдат подготвени, за които да следят?  

Ами с всичко трябва да внимават. Баналното е вече това с течности за чистачки, със зимни гуми, с каквото се сетите там - колата да е подготвена за зимни условия, парното да им работи. Това са неща, с които автомобилите трябва да бъдат технически изправни. Всеки един автомобил трябва да бъде технически изправен. И най-важното, което им пожелавам на шофьорите, е да имат късмет. Защото в България организацията на движението, пак повтарям, е един от най-главните ни проблеми. Само за информация на вашите слушатели от Варна до София има над 2 000 пътни знаци. Това означава за 5 часа шофиране на всеки 10 секунди има нов пътен знак, който ти трябва да го осмислиш. Няма човешки мозък, който може да осмисли такава организация на движението. А скоростният режим се сменя над 70 и няколко пъти. Това е постоянно. Само на магистралата 17 пъти се сменя скоростният режим. Въобще, цялата ни организация на движение е напълно сбъркана  и тя самата принуждава шофьорите да не се съобразяват с нея, и оттам вече стават импровизациите и катастрофите.  

Определено са много на често знаците и аз не знам в каква степен може шофьорът да реагира за такова време.  

Няма как да се реагира. Нужна ни е изцяло нова философия и концепция. Хората, които управляват Агенция "Пътна инфраструктура“, не разбират от тази работа, категорично мога да го кажа, и е необходимо изцяло нов подход, нова визия. Моето мнение е, че е необходимо да изградим изцяло наново структурите си, които се занимават с организацията на движението, поддръжката на пътища.  

А в какво цялостно състояние са пътищата ни? Безопасни ли са?  

Видно е, че не, след като ние повече от 10 години стоим в класацията на Европа като най-опасната държава, в която вероятността да загинеш е най-висока. Не са безопасни, опасни са ни пътищата, всичко ни е опасно. Ние имаме проблеми в три фактора. Това са: организационни проблеми, за които говорих преди малко, другият проблем, това са дефицити в законодателството, и третият проблем, това е корупцията. И ако не въздействаме едновременно и върху трите елемента, за които говоря в момента, ние никога няма да постигнем ефекта. А за да се въздейства всеобхватно и едновременно, ни е необходима институция, лидерство, което да има ясна визия, програма. Ние преди няколко дена стартирахме Пътна карта за развитието на безопасността в България, и на практика предложихме на правителството и го предизвикахме да свърши работа. Да видим, те са на ход.  

Вие споменахте няколко фактора, които влияят за небезопасната пътна среда у нас. В този смисъл какво трябва да направи държавата за спиране на войната по пътищата и за предотвратяване на инцидентите? Какви мерки да предприеме?  

Значи, аз ги казах мерките преди малко. Три неща трябва да направи. Държавните институции имат много тежки организационни проблеми, които трябва да решат, но не през законодателни промени. А другото нещо, което трябва да направят, е да създадат антикорупционни действия, с които да се ограничи корупцията, и на трето място да се предложат законодателни промени, които да подпомогнат самите институции, не толкова към глобите на шофьорите и наказанията на шофьорите, колкото да помогнат в тяхната организация. Липсата на лидерство в България дава възможност по различни телевизии и радиа да се изявяват всякакви експерти, които всеки дава някакъв акъл, а всичко си остава като едно празноговорене. Затова е необходимо Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата да бъде натоварена от българското правителство за кратък период да предприеме конкретни действия, които сме предложили в нашата пътна карта. В нашата пътна карта не очаквайте действия от това да се повишат глобите, да се оправят пътищата. Необходимо е първо да се създадат стандартите за управление на риска, свързани с обучението на шофьорите, свързани с контрола на движението, свързано с контрола над пътната инфраструктура. Необходима е нова организация. Разговорът е тежко експертен, не би трябвало да занимаваме с тези разговори българските граждани. Те искат да получават една безопасна пътна транспортна система. Благодаря ви за вниманието.  

Габриела ГАНЕВА