Световната шампионка и четирикратна номер 1 в Европа в три различни категории на женската борба Биляна Дудова, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".



Здравей, Биляна и честита Нова година! Как изкара празниците и започна ли подготовка за новия сезон?  

Здравейте. Благодаря! Нормално изкарах празниците с лека настинка, но вече се възстановявам и поднових тренировките, защото няма време, състезанията наближават.  

Казваш настинка – нещо сериозно ли е, и същевременно някакви контузии?  

Не, травми нямам, няма контузии. Щастлива съм, че съм здрава. Бях настинала, но просто така се случи, има доста вируси и се бях заразила, но вече съм добре и тренирам.  

По традиция януари е време за държавния шампионат. Кога и къде ще се проведе той?  

Следващата седмица в събота ще бъде шампионата. И точно затова вече съм възобновила тренировки, защото няма време. Предстои ни републиканско, след това започват ранкинг турнирите – първият ще бъде в Загреб и се готвим и за там. 

Как си с килограмите, все пак по-горна категория, по-лесно ли ти е вече?  

С килограмите съм супер. Да, вече ми е много по-добре, не ми се налага да се тормозя да свалям килограми, което е супер, и се чувствам много по-добре. Няколко състезания имам вече в тази категория (до 62 кг), така че с всяко следващо състезание се чувствам много по-добре.  

С какви амбиции си за новата 2023 година?  

Амбициите ми са максимални. На всяко едно състезание целта ми е да стана първа и искам да участвам на Европейското първенство. Надявам се да си го заслужа и да участвам. Искам да стана първа, ще гоня 5-а европейска титла. И другото най-важно нещо през тази година е да спечеля квота за Олимпиадата и да спечеля още една световна титла.  

Битката в категория до 62 кг при жените се очертава да бъде една от най-интригуващите в родното първенство – еврошампионката Тайбе Юсеин и ти. Има ли други перспективни момичета в тази категория у нас?  

Предстои да видим. Може да има и други състезателки. Очаква се, тъй като олимпийската година наближава, вече тази година ще се печелят квоти на Световното, така че не е изключено да има и други състезатели в категорията.  

Преди месец твоята съперничка  на тепиха Тайбе Юсеин определи конкуренцията между вас като нещо добро за спорта ни в интервю пред Радио "Фокус“, защото категорията става по-оспорвана, а това помага и за израстване. Какво е твоето мнение за конкуренцията с нея?  

Да, така е. Когато има конкуренция си много по-мотивиран, много по-концентриран и се надявам, че сме примери за по-младите. Надявам се да има още повече деца, които да започнат да се състезават, да имат интерес към борбата. И с тази наша конкуренция да заинтригуваме хората и да бъде по-гледана борбата. Няма нищо лошо в това, че две добри състезателки се състезават и всяка иска да спечели максимално. И най-вече - ние се борим за България.  

България над всичко, така ли да разбирам?  

Да, разбира се. Винаги която е по-добра, тя ще участва в състезанието и ще спечели. И двете сме много добри. Тайбе е много по-опитен състезател години наред, и особено в тази категория. Борих се в близки категории до тази, но която и да спечели, двете винаги ще даваме всичко от себе си да спечелим, така че наистина треньорите винаги са ни казвали, че когато има конкуренция така се изгражда спортистът и се покачва и нивото.  

Как виждаш конкуренцията в международен план във вашата категория? 

Има конкуренция. Даже мисля, че нашата категория е една от най-силните. Говоря за световно първенство. За европейско не е чак толкова силна, но на световно ниво е силна категорията. Има няколко претенденти, но мисля, че ние сме много по-добри от тях и ще ги победим. Миналата година беше доста трудна. Нямаме европейски медал, нямаме световен медал, така че тази година съм мотивирана да си наваксам.  

Гладна си за успехи, така ли да разбирам? 

Да. 

Едни от най-големите успехи в кариерата си записа под ръководството на легендарния Георги Калчев. В годината, в която работихте заедно – 2021 г., се качи за първи път на върха на света при жените, а преди това спечели европейска титла, както и "Дан Колов“, и още два силни международни турнира. В момента с него ли се подготвяш?  

В момента работим със Серафим Бързаков, от половин година. С Георги Калчев тогава имах доста успешна година. Просто имах и късмет, чувствах се добре, бях подготвена много добре и просто нямаше какво да ме спре.  

Да ни разкажеш сега за новия ти треньор Серафим Бързаков – какво промени, какво ново и въобще нещо интересно около подготовката с него. 

Аз го познавам от много години и неговия начин на работа. Надявам се, че ще успеем заедно да се стиковаме и да имаме успехи заедно. 

Мотивира ли те това, че такава легенда те подготвя, такава легенда за родната и за световната въобще борба? 

Да, разбира се. Кой няма да се радва треньорът му да бъде медалист от Олимпиада, световен шампион и многократен шампион? Така че се радвам, че той е моят треньор.  

Има ли нещо друго около теб, което ще бъде интересно да бъде чуто от нашите слушатели? 

Надявам се наистина да няма травми, да няма повече настинки, за да може да се подготвя максимално добре. И както казахме, първо Републиканско, след това вече започват турнири и след това вече ще има преборвания най-вероятно, зависи какви ще са правилата, за Европейското първенство, кой ще участва в категорията до 62 кг. 

Да разбираме, че независимо коя от двете във вашата категория до 62 кг спечели сега републиканската титла, със сигурност ще има преборване за Европейското – така ли? 

Аз лично все още не знам точно какви са правилата, още не са ги казали, чакам съвсем скоро да има определени, ясни правила, за да не се получават конфликти, както миналата година.  

Добре. Нещо друго за финал? 

Пожелавам на всички български борци, всички български спортисти много успехи и тази година да бъде много успешна и да спечелим колкото се може повече квоти за Олимпиадата. 

Благодаря ти много. Ние ти го пожелаваме, както и здраве ти пожелаваме аз и целият екип на Радио и Агенция "Фокус“. 

Благодаря. И аз на вас ви пожелавам успешна година! 

Георги КУСИТАСЕВ