Арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Повече от 70 специализирани машини, както и близо 850 служители на държавни институции и доброволци са се включили в преодоляването на последиците от наводнението в област Пловдив. Сред тях е и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В какво се изразява тяхната помощ? Наш гост е министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Още в петък, министър Шишков, вие посетихте карловското село Каравелово. Как ще помогнете на населените места?

Ние помагаме вече на населените места, като сме изпратили веднъж техника на държавното дружество "Автомагистрали“. Знаете, че цялата тази техника от днес е там и активно участва в разчистването. Освен това сме изпратили служители на ТОЛ, които също да могат да участват в разчистването. Пътните фирми, които имат ангажименти за почистване и за поддръжка на пътищата в района, също участват и помагат. Имайте предвид, че в първия ден, когато говорихме за петък, когато бях на място, наистина това което видях, беше потресаващо. Но успоредно с това, знаете, че беше затворен и проходът "Беклемето“, който пък пътните фирми успяха да разчистят, за да го отворят за движение. Т.е. всичко, което е възможно да бъде мобилизирано в рамките на МРРБ веднъж като собствени структури и втори път като ангажимент с фирми, с които Министерството има определени договори, сме успели да ги мобилизираме да помагат. Разбира се, водещи са, освен кметът на Карлово, водещи са и военните, защото знаете, че благодарение на тях общо взето природното бедствие поне беше спасено в частта да няма загуба на човешки живот и знаете, че успяха да евакуират всички хора. Имайте предвид, че в петък, когато пътувах нататък, сам видях хеликоптерите във въздуха, които очевидно извършваха евакуацията на хората.

Арх. Шишков, а какво е състоянието на пътищата в областта? Зная, че те са втори, трети клас, към тях отношение имат общините, а не МРРБ, но с какво можете да им помогнете?

Това, което мога да ви кажа, даже и преди малко се чух с министър Демерджиев, тъй като Министерство на вътрешните работи знаете, че се занимава с бедствията и авариите – ще имаме обща среща с него, с кмета на Карлово и ще направим една организация така, че да можем веднъж да бъдат осигурени средства за възстановяване. Има, доколкото знам, пет моста съборени. Част от пътищата са разрушени, така че във всички положения ще бъдат осигурени средства и където е необходимо да помагат Агенция "Пътна инфраструктура“, т.е. като наличен ресурс, като хора, включително като строителна техника, разбира се, че ще бъдат включени. Имайте предвид, че в момента се прави анализ и на ВиК мрежата като състояние и там, където е необходимо, се правят нужните корекции, ремонти, защото нормално е след бедствие да има щети върху ВиК мрежата. Това е в правомощията, мога да кажа на МРРБ. Така че във всяка сфера, не само в тази, в която ние отговаряме, но и във всяка сфера, в която можем да помогнем, сме се включили изключително активно.

Кога ще бъде срещата с вас, министър Демерджиев и кмета на Карлово?

Да, аз имах среща утре в 16.30 часа с кмета на Карлово, но се уточних с министър Демерджиев да се видим веднага след Министерския съвет заедно с областния управител. Зная, че ще има в сряда Министерски съвет, на който за съжаление това ще бъде основният разговор. Даже имаше коментар, че те евентуално може да дойдат и на Министерски съвет. Ако не – след Министерския съвет ще се разберем двамата министри да направим среща с кмета на Карлово и с областния на Пловдив, за да вземем по-спешни и по-бързи мерки за една още по-стройна организация, защото мога да кажа, че и в момента организацията е на доста добро ниво. Но това, за което сме се уточнили, е да възстановим щетите непосредствено като разчистване на улици, помощ на хората по дворовете, а това, което трябва след това много бързо да направим, е да започнем да възстановяваме инфраструктурата.

И за да приключим с наводненията, да погледнем и към въпроса с ремонтите на язовирите. Знаете, ние имаме голяма обеца след наводнението при скъсаната дига на язовир "Иваново", залял село Бисер. Преди дни вие предупредихте, че са правени опити за прикриване на установените незаконни ремонти на язовири в страната и май затова сменихте и началника на ДНСК. Каква е картината в момента?

Ако си спомняте, в рамките на предишния служебен кабинет ние бяхме започнали едно… даже не бих казал и разкритие, мога да кажа, че бяхме установили определени факти. Установихме, че има незаконно строителство на магистралите, ако си спомняте – четвърти и пети лот на "Хемус“, и включително на доста голямо количество язовири, които бяха ремонтирани или бяха започнати да бъдат ремонтирани без никакви строителни книжа. Бяха възложени от Министерството на икономиката, там държавната фирма се казваше "Монтажи“. Просто припомням това, което бяхме установили преди… значи е било може би октомври месец миналата година – общо взето преди година. Това, което беше направило старото ръководство на ДНСК, съвместно тогава с МРРБ – ако вашите слушатели не знаят, аз бях служебен зам.-министър по онова време, и това, което започнахме да правим, е констативни актове за незаконно строителство, като разбира се, бих казал, че нашата идея беше не да съборим незаконното строителство на държавата, а просто да го констатираме, като имахме и включително предложение за законов механизъм, за да може да бъде регламентирано. Това, което установих сега, и то при започнала отново проверка съвместна с Министерството на икономиката – установихме, че всички тези ремонти, които бяха започнали на язовирите, включително и преписките за незаконно строителство, бяха тръгнали да се направи да бъдат прекратени преписките за незаконно строителство и съответно да бъдат обявени като аварийни ремонти. Не знам дали си спомняте, но тогава извадихме снимки – язовирите бяха празни, т.е. няма как да се прави авариен ремонт на празни язовири. Още повече, че и  в постановлението на Министерския съвет, с което са отпуснати парите за ремонт на язовирите, се казва, че следва да бъдат извършени ремонти на язовирите, защото те са в лошо състояние. Да го кажа по-точно и ясно – това означава, че ремонтите трябва да бъдат основни, за съжаление, и за които трябва да има строителни книжа, надзор и въвеждане в експлоатация, след като бъдат извършени съответните ремонти. За съжаление, това, което бяхме намерили с магистралите, същото се оказа, че намерихме и с язовирите. И това, което ви казах, е, че към този момент включително имаше и писмо на министър Караджов, в което писмо беше написал те да се считат за аварийни и главните експерти на общините да издават разрешения за строеж. По този повод министър Караджов беше коментирал, че съм юридически неграмотен. Аз бих казал, че на практика този коментар на един човек, който е с доста голям опит и в администрацията, и много интелигентен човек, това наистина за мен поне означава, че той е политик, който е в некомфортно положение изпаднал с тези разкрития.

Г-н министър, един от големите проблеми за правителството на четворната коалиция и за вашия предшественик бе неразплащането със строителните фирми, най-вече за магистралите. Докъде успяхте да го придвижите?

Проблемът, който настъпи тогава, беше неразплащането на строителните фирми с извършените ремонти, които бяха възлагани по времето на управлението на ГЕРБ между 2018 и 2020 г. Когато ние се натъкнахме и установихме, че за тези ремонти нямаше предвидени средства, бяха направени възлагания, имаше съмнения, че част от тях представляват основни, а не текущи ремонти, и договорите бяха надвишени многократно финансово. Разбира се, имаше решение този проблем да бъде решен така, че веднъж да бъде решен законово, втори път и самите строителни фирми да не понесат щети, които, бих казал, че към този момент започнаха и те да понасят много големи щети. През тези седем месеца на редовния кабинет в тази посока нищо не се беше свършило, освен че се платиха буквално на сляпо 50% от тези дължими суми. В момента с решението на Народното събрание – и фирмите го знаят, и за нас също беше съвсем ясно, че ние не можем да направим нищо в рамките на разплащането. Но това, от което бях изненадан, е, че се оказа, че магистрала "Хемус“ – първи, втори и трети лот, бяха спрени поради това, че никой не се разплащаше в тези участъци, като имайте предвид, че седем месеца се оказва, че там няма извършвано строителство, което е проблемно, защото поне тези три лота имаха разрешение за строеж, имаха надзор, имаха всичко, което едно строителство трябва да има. Т.е. там, където нямаше проблем да се плаща, и там, където беше логично да се форсират големите инфраструктурни обекти на България – там, за съжаление, на практика беше прекратен строежът поради това, че никой не плащаше. Това, което аз съм си поставил за цел след проверката е: вече е в ход начинът, по който да се намерят пари и да се плати за тези обекти, и да възобновим строителството на тези три лота, като имам разговор включително и със строителните фирми, включително и с директора на АПИ, с които би трябвало сроковете да успеем да ги запазим такива, каквито бяха предвидени, защото наистина достатъчно, дето се казва, се измъчихме със строителство на тази магистрала – поне за трети лот да може наистина да бъде завършен в рамките на времето, в което се предвижда да бъде завършен. Мога да го кажа – първи и трети лот до 2023 г., втори лот, който за съжаление е в средата, е до началото на 2024 г. Както забелязвате, пак е лошо планирано, т.е. лотът, който е по средата, на практика ще бъде пуснат последен, защото е възложен последен. Това също е голям проблем, който на практика от самото начало на целия строителен процес е заложен.

Затова ли правите концепция за цялостно планиране на строителството на магистралите у нас?

Да, защото на практика в България на практика магистралите даже се строят на парче. Мога да кажа, че няма магистрала, която да има цяло трасе проектно. Магистрала "Хемус“ в седми и осми лот няма проектно трасе, имало е предвидено, оказа се, че не е било възможно точно това трасе. Няма нищо предвидено по-нататък. В скоростния път от Ботевград към Видин също има участък без одобрено трасе. Имайте предвид, че още по-сериозно се говори напоследък и според мен трябва да се обърне внимание на това и да се разработи много сериозно, защото тунелът под Петрохан е най-пряката връзка в оста Видин-Кулата, и имайте предвид, че ако това се реализира, това е с около 70 км по-късо от трасето, което в момента се строи. Затова ви го давам като пример, защото наистина когато се строи, закачаме една магистрала към друга, просто за да направим по най-бързия начин връзка с една, и то недовършена друга магистрала, разбира се, създаваме страшни проблеми, защото в един момент магистралата започва да не може да поеме движението. Естествено, мога да кажа най-важният път, който в момента сме форсирали да започнем проектирането, включително и строителство, това е оста север- юг, която започва от Русе и свършва към Маказа. Това, което мога да кажа, е, че сме в напреднала фаза и съвсем скоро ще одобря подробен устройствен план в частта от Русе до Бяла и обхода на Бяла, но аз съм поискал по най-бързия начин да започне проектирането на цялата тази ос, за да може да имаме връзка както с "Хемус“, така и с "Тракия“, така и с "Марица“. Това са изключително важни пунктове, които трябва да бъдат максимално бързо решени. За магистрала "Европа“ искам да ви кажа, че в момента все още нямаме одобрен подробен устройствен план в частта от София до Сливница. Когато си тръгна предишният  служебен кабинет, бяхме стигнали почти до решението и до одобряването на този план, но имаше проблем с община Костинброд. Преди може би около 7 дни направих среща с цялото ръководство на община Костинброд, с кмета, с председателя на Общинския съвет, с главния експерт, разбрахме се по проблемите и аз смятам, че в рамките може би на 10-15 дни ще можем да постигнем възможност да одобря това трасе като подробен устройствен план, за да може да бъде завършена и тази магистрала. За съжаление, наистина част от проблемите, които на времето бяхме намерили и бяхме ги оставили да бъдат решени буквално за месец-два, ги намерихме в същото положение и аз бих казал, че това е може би най-притеснителното, защото развитието на пътната мрежа е толкова забавено и всеки месец забавяне вече наистина става все по-голям и по-голям проблем.

Вероятно защото мина, за съжаление, хубавият, топлият сезон за строителството?

Не само за това. Имайте предвид, че колкото по-бавно се решават всички магистрали като цялостна концепция и съответно да започнат да се изграждат, толкова повече наистина състоянието на пътищата ще бъде по-лошо, те започват да не могат да поемат цялото това движение. Имайте предвид – казвал съм го, ще го повторя пак – че магистрала "Тракия“ от София до разклонението с "Марица“ са две магистрали, тя вече е тясна с тези две ленти. Изобщо, на практика много, много, много се забавихме с цялостна концепция за развитието на всички тези магистрали, скоростни пътища. Не знам дали сте чували, но има, разбира се, и идея да се направи магистрала "Рила“, която свързва магистрала "Тракия“ с магистрала "Струма“, включително с връзка до границата със Северна Македония. Магистрала "Черно море“, която всички сме чували – всичкото това нещо, ако се развие и се направи, нали разбирате, че ще пътуваме по друг начин. Сега, в момента, когато се пътува от София за Варна, всички пътуват пак през "Тракия“. Това е проблемът.

Дали ще ви стигнат сили поне част от набелязаното да свършите, министър Шишков?

Ами, сили при всички положения ще имаме за толкова, че да можем да поставим…

А време?

Да, да, и време. Ще можем да поставим нещата на масата, да поставим всичките тези концепции, които трябва да бъдат развити. Нали разбирате, че ние не очакваме да започнем да строим всичките тези неща, но както ви казах, на финалната права сме да одобря подробен устройствен план в два от участъците на тези магистрали – смятам, че ще го направя. Разбира се, с проектантите от АПИ считам, че ще можем да направим едно предложение за развитието на магистралите. И в края на краищата тази концепция, тя ще трябва да я развият политиците, най-вероятно не за един мандат, а за много мандати, но тя наистина трябва да бъде национално приета, за да може в рамките на тази концепция, каквото и да се приеме, да започнат по най-бързия начин да се проектират и изграждат цели магистрали. Аз мисля, че не би трябвало политиците да бягат от това. В края на краищата, аз приемам себе си като участник в експертен кабинет, в служебен кабинет и аз мисля, че в това отношение това, което можем да предложим, ще е експертно и се надявам да се съобразят с него.

Министър Шишков, да сменим малко темата с друга, която също е във вашия ресор. Проливните дъждове очевидно ни изненадаха, да не ни изненада пак и снегът? Как върви подготовката за снегопочистването, защото зимата чука на вратата. Метеоролози предупреждават за снеговалежи в края на септември. И вие затова освободихте бившия председател на Управителния съвет на АПИ за липсата на концепция за зимното почистване. Как върви сега при вас подготовката?

Точно така. Това, което направихме: от първия ден съм поръчал да бъдат направени конкурси за новото зимно почистване, само за зимното почистване. Те са факт. Срокът за подаване на оферти мина за 6 от районите. Единият не е минал, защото беше проверяван от Агенция за обществените поръчки. На него срокът изтича утре. Другите срокове има подадени от 1 до 3 оферти за всяка обособена позиция, което означава, че има според мен достатъчен интерес. Предстои отварянето на офертите, срокът беше до 2-ри, предстои отварянето на офертите, класирането на участниците и подписването на договорите. Считам, че в тази посока би трябвало да се каже, че нещата са абсолютно, хайде, силно казано решени – надявам се да не тръгнат да бъдат обжалвани конкурсите. Но и да бъдат обжалвани конкурсите, ние имаме изключително ясна рамка, около която да можем да направим, ако се наложи разбира се, и пряко договаряне. Аз мисля, че няма да се стигне дотам. Конкурсите са много прецизни, много прозрачни. При тези конкурси единственият фактор е цената, те касаят единствено и само зимното почистване. Предполагам, че няма да има никакви проблеми. Това, което фирмите бяха поискали – да заложим 15% авансово, се съобразихме, така че аз мисля, че направихме нещата с конкурсите такива, че и фирмите да имат интерес, и да бъде защитен разбира се и интересът на държавата. Предполагам, че сме го постигнали.

И като сме на вълна строителство – до къде стигна строителството на газовата връзка с Гърция. Ще бъде ли пуснат преди 1 октомври интерконекторът?

Все по-категорично мога да кажа - да. В петък, в деня, когато стана наводнението, аз сутринта имах проверка на строежа, имах проверка на обектите, които са в Стара Загора и Хасково. Мога да кажа, че това, което видях не е това, което бях видял отпреди 2 седмици, има много сериозен напредък. И най-важното, което мога да кажа, е, че забелязах мобилизация на строителя да завърши обекта. Тоест, в началото когато започнахме с проверките, когато започнах включително и първите разговори със строителя, имах едно лошо усещане, че има сериозна демобилизация в строителя, независимо, че бяха останали определени елементи да бъдат завършени от този строеж, като че ли строителят може би разчиташе, че вече е завършил основните дейности. Разбира се, мисля че знаете, аз го разделих на етапи. Така че в първия етап оставихме това, което е неотложно, да бъде изпълнено с цел да бъде използвано безопасно съоръжението, и в момента при тази ясна и конкретна цел строителите мисля, че правят всичко възможно да го завършат. Това, което те предложиха като срок, беше до края на тази седмица да бъдат завършени. В четвъртък в 2 часа аз съм викнал всички на оперативка при мен – това означава строители, надзор, проектанти, за да проверим, защото успоредно със строежа се представят всички документи, които са свързани с Акт 16. Така че нашата идея е, ако наистина те завършат строежа в рамките на по-следващата седмица да имаме одобрени документи – да имаме Акт 15 и държавно-приемателна комисия назначена. Както забелязвате, нашата идея е до средата на месеца е да стигнем до държавно-приемателна комисия. Ако това го постигнем, пак казвам, зависи от строителя, ние сме в пълна мобилизация държавата, не само аз като регионален министър и не само службите, които са към Регионалното министерство, но абсолютно всички министерства, които имат отношение по случая, са ангажирани изключително задълбочено. И считам, че няма да има никакви проблеми в тази посока.

И в началото на октомври през интерконектора ще потече газ, така ли?

Би трябвало да се случи, да. Сега, не забравяйте все пак връзката е от две държави, от Гърция и България. Тоест, ние ще си свършим нашата работа в България със сигурност. Би трябвало в Гърция да няма никакъв проблем. Това, което знам, а и съм го поставил като питане в петък, че вече наистина синхронно се правят всякакви проби, възможност за общото ползване на съоръжението. Така че би трябвало да няма никакъв проблем. Поне към този момент никой не изразява съмнение от строителите, че може да има някакъв проблем.

Предвиждате разработването на Закон за устройство на територията. Вероятно ще привлечете и Националното сдружение на общините в България?

Сега, Закон за устройство на територията, това, което в момента даже съм го подготвил, пратил съм го в Министерския съвет за одобряване на мотивите, след което ще направим обявяване в рамките на един месец, за да може да бъде внесено в Народното събрание. Това, според мен, са няколко текста, които веднъж бяхме разработвали като служебен кабинет, втори път Законът беше разработван и като изменения от редовния кабинет, има текстове, които съвпадаха изцяло. Тези текстове плюс обаче един изключително важен текст, който ще добавим – това е текстът за увеличаване срока за търпимост за инфраструктурните обекти, за да може тези обекти, за които си говорихме в началото на разговора – магистралите и язовирите, да може държавата да има механизъм да определи като  търпими и да продължи законно строителството по тях. Така че това е нещо, което беше много важно. Навремето го бях оставил като текст да бъде одобрено дали от ръководството на Министерството на регионалното развитие да бъде предложено, дали от депутати, дали директно в Народното събрание. За съжаление, това не се случи, а това е нещо изключително важно, защото към този момент имаме законов проблем да продължи 4-ти и 5-ти Лот и законов проблем да бъдат решени незаконните ремонти на язовирите. Не е законово решение да ги прикрием, законово решение е да намерим законов механизъм, за да ги продължим. Другото, което ще направя, това е във връзка с гилдията, която е свързана и с проектиране, със строителство, това, което вие казахте, това, което ще направя, е: имаше подготвен текст за изменение на Наредба 7, касаеща определени норми за проектиране. Имах среща в един от първите дни като министър с всички браншови организации. Разбрахме се определени текстове да променим в тази наредба. Направил съм го и може би в рамките на тази седмица ще го обявя отново за обществено обсъждане изменението на Наредба 7, която е специално за гилдията на проектанти, на инвеститори и на строители и тя е изключително важна. Нещо, което обаче е важно също да кажа, е, че съм предложил на браншовата организация на строителните фирми да предложат законови изменения в наредбите, които касаят проектирането и изграждането на пътища, съответно и евентуално ново изменение, между другото, в тази посока, за да може да се регламентират ясно и конкретно текстовете за основен и текущ ремонт – там, където наистина, за съжаление, се оказа, че има големи проблеми. Те, разбира се, основните бяха по начина, по който бяха възлагани в периода на управлението на ГЕРБ, но в интерес на истината има и пропуски в законодателството, което поне това можем да започнем да коригираме и да оправим. И пак ви обръщам внимание на проектите от общините, тъй като те доста негодуваха преди месеци – не могат да придвижат своите инвестиционни и инфраструктурни програми. Това, което за съжаление намерихме, бяха 4 списъка. Сами разбирате, че по този начин  изключително несправедливо е човек да вземе единия списък и да продължи с него. Направил съм, разбира се, среща със Сдружението на общините, уточнихме, което беше изключително важно, уточнихме критерии, по които да бъдат отпускани парите. В рамките на тези критерии кметовете направиха нови искания към министерството. В момента всички тези искания се обработват, те са почти готови, и естествено, в най-кратък срок ще може да ги финализираме, за да можем да отпуснем средства на общините. Проблемът обаче е, че всичко това вместо да се случи март месец, се случва септември. И тяхната инвестиционна програма ще закъснее със сигурност. Да. Ние така или иначе сме се уточнили с тях, че ще им дадем 50% от парите, които на тях са им необходими, защото нали разбирате, те не могат по никакъв начин да ги усвоят. Както и да строят, каквото и да се случи, за съжаление, не може за 2-3 месеца да реализират тези строежи, тези инвестиции, които са ги запланували. Това е проблемът. И както казахте много добре и коментирахме темата и с магистралите, с планирането, за съжаление, всяко планиране трябва да започне навреме. Планирането за инвестициите, които са за общините, трябва да започне зимата, и то в началото на зимата, планирането за магистралите трябва да се започне цялостно и да се направи цялостно, а след това вече да се прави и строи магистрала по магистрала. Във всички тези неща някак си трябва да има някаква плановост във всяко действие на министерството. Най-вероятно във всяко министерство е така. Когато човек започне хаотично да решава някакъв проблем без да има някакъв ясен план, се получава това, за което си говорим сега.

Да ви попитам и за още една плановост, която също е закуцала: Програмата за саниране на сградите.

Тя не е закуцала. Значи, тя е с новата програма, тя ще влезе в сила може би октомври месец. Първо, мога да кажа, че са предвидени 1.2 милиарда за жилищни сгради и 600 милиона за обществени сгради. Това, което мога да кажа съвсем ясно и категорично, е, че до март месец 2023 година инвестицията ще бъде изцяло от програмата, а след март 2023 година инвестицията предвижда 20% самоучастие от етажната собственост. Затова, ако сте забелязали, сме качили на сайта на Министерството на регионалното развитие обществено обсъждане за изменение на Закона за етажната собственост, за да може този закон при евентуално одобряване от Народното събрание, да помогне точно за тези инвестиции, да може да влезе в програмата, за да може да бъде реализирана по-добре.

Като казах закуцала, министър Шишков, имах предвид и това, че някак си по-рано да беше се случило това, за което сега говорите, хората щяха да могат да се вместят също преди началото на отоплителния сезон, който се очаква у нас да бъде доста труден за осигуряване.

За съжаление, единственото, което мога да кажа, е,  че аз не искам да правя анализ и не искам да коментирам, кое колко се е забавило, какво как се е случило. Единствено, което можем да направим и което правим от първия ден, е следното: днес си направих скромен анализ, че служебният кабинет от 1 месец с това, за което ви казвам, виждате колко много неща са се случили, колко много неща са направени и колко много неща съм сигурен, че в рамките на следващите 15 дена ще се случат. Но за съжаление, наистина е било пропуснато време. Това ни принуди нас да започнем да работим с изключително високо темпо, и считам, че ще успеем.

Цоня СЪБЧЕВА