Антоанета Цонева, водач на листите на 13 МИР Пазарджик и на 26 МИР София област на коалиция Демократична България, която е под номер 25 в интегралната бюлетина, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

Къде в тези избори е силата на "Демократична България“? Наш гост е народният представител в три парламента Антоанета Цонева, която в тези избори е водач на листите на 13-и МИР-Пазарджик и на 26-и МИР София-област на коалиция "Демократична България“, която е под №25 в интегралната бюлетина. Г-жо Цонева, бяхте председател на Комисията за българите в чужбина и член на Комисията по култура и медии в 47-мия парламент. Предлагам ви да започнем от връзките на страната ни с тях. Знаете, че можем да разделим сънародниците ни на българи от българското землище и тези, които са напуснали страната като емигранти и са се пръснали по света. Още в 47-мия парламент Вие направихте след обществено обсъждане извода, че 22-годишният Закон за българите в чужбина не изпълнява целите си. Какво може да дойде на негово място?

Това, което следва да направим, след като наистина констатирахме, че над 20 години този закон не е изпълнил една от основните си цели, а именно да създаде Национален съвет на българските общности така, че нашите сънародници извън граница да могат да участват много по-активно във формирането на политиките за българите зад граница и в тяхното обсъждане в пряк контакт с националните институции, това, което трябва да направим в следващия парламент, е действително да променим закона така, че този орган да бъде истински представителен, в него да участват представители, легитимно излъчени на тези общности, за да може наистина да има един непрекъснат диалог между представители и институциите. Защото за нас в "Демократична България“ е много важно, освен апелът, който традиционно политическите партии отправят, свързан със завръщането на нашите сънародници, преди те да вземат това решение, е може би особено важно да почувстват своята сила и своите възможности да участват във взимането на решения, защото нашето разбиране е, че всеки един българин, където и да се намира, нашите български общности зад граница са един безкрайно ценен капитал, част от целия национален капитал, който ние трябва да включим във взимането на решения. Така че най-важната ни задача е да оформим така този Национален съвет, че той да започне да функционира.

Знаете, че през годините по различен начин се лансира идеята за мандати, парламентарни, за българите в чужбина, но тази идея, кой знае защо, някак си не намира приложение, остава си на нивото добро пожелание.

Да. В 45-я парламент още ние още тогава внесохме предложения в Изборния кодекс действително вече район "Чужбина“ да бъде включен в правилата за излъчване на народни представители. Това стана, но това, което не стана, е да се определи броят на мандатите, които нашите сънародници могат да имат в тоя избирателен район, и се изчаква официалните данни от националното преброяване, които ще излязат октомври месец, за да се прецени от кои райони да се вземат тези мандати, защото има райони в страната, които вече за съжаление – и това беше отчетено и в предварителните данни, са изгубили една част от своето население, съответно те ще получат по-малко мандати за страната и ще трябва да се реши колко да се насочат към район "Чужбина“. Това ще бъде един много сериозен дебат, защото ще се случи за първи път да се определи каква ще бъде тежестта на район "Чужбина“. И това, което ние предлагаме в нашата програма, освен да се приеме такава методология, да се оформят и постоянни избирателни списъци в чужбина, да започнат да се създават, за да може да имаме по-голяма яснота колко избиратели се намират извън граница. Така че ние имаме много сериозен ангажимент към този район, поели сме го през годините и ще преследваме тази цел като убеждаваме останалите политически сили да влязат в диалог с нас и да можем да завършим един път завинаги тоя процес, защото са давани много обещания през годините, но до финализирането на тази задача така и не се е стигало. Така че нашият ангажимент е много сериозен. България има нужда от това нашите сънародници да се почувстват истински овластени. И не само – ние правим още една крачка напред, включително предвиждаме и когато се отвори Конституцията, промяна за постигнато избирателно право. Т.е. сънародници, които имат и друго, освен българско гражданство, да могат да се кандидатират, защото в момента това според Българската конституция не е позволено. Така че ние търсим всички възможни инструменти и способи да дадем власт в ръцете на нашите сънародници така, че те да се чувстват неизменна част от българската нация.

И не само това. Създаването на район "Чужбина“ с мандати за нашите сънародници и избирателни списъци ще пресече фалшификациите и спекулациите, на които сме свидетели на всеки избори.

Ще даде и преди всичко възможност да гласуват с преференция за предпочитания от тях кандидат, защото в момента, поради липсата на район "Чужбина“, те могат да гласуват само за политически партии, тъй като няма листа, в която да посочат предпочитаните от тях кандидати, което когато се случи, в много по-голяма степен ще изпълни с още по-голям смисъл техните политически права, което е и целта на нашето обединение – да предлагаме решения, които са ефективни и устойчиви във времето.

Какъв финансов механизъм и материална обезпеченост на политиките, насочени към българите зад граница, трябва да се създадат? Имаме усещането, че нещата се правят на парче.

Много по-сериозни финансови средства трябва да се насочат към тази политика. Като председател на Комисията за българите зад граница в два парламента много ясно видях колко сериозни дефицити има в обезпечаването на тази дейност и колко са големи нуждите на българските общности зад граница, за да могат да реализират с подкрепата на държавата своите инициативи. Това, което сме предложили в нашата програма, е този ресурс да се утрои спрямо сега насочвания и да могат от него да се ползват не само организации на българските исторически общности зад граница, а по-скоро това са нашите сънародници на Западните Балкани, в Молдова, в Украйна, да могат обаче да кандидатстват за подкрепа и организации, които са от Европа, които са в Америка – нещо, което в момента не се случва. А това, което аз предложих и което мина през бюджета, е да се отделят първите средства за развиване и подкрепа на изданията на български организации зад граница – това са сайтове, вестници и телевизии, радиа, които нашите сънародници поддържат. Те трябва да усетят подкрепата на българската държава, защото разпространяването на информация за това какво се случва в страната – едно, и какво се случва в българските общности зад граница посредством средствата за масова информация и изданията на българските организации е нещо, което е мой много сериозен приоритет. И за да можем да покажем действително, че се интересуваме, и да популяризираме сред останалите партии и народни представители какво вършат и колко много правят тези издания, организирахме и едно представяне в парламента на такива издания, заедно с Българската телеграфна агенция направихме една прекрасна изложба на тези издания, за да могат всички и повече хора, и най-вече народните представители да се запознаят със съдържанието на тези издания и да оценят нуждата те да бъдат подкрепяни. Така че това е един мой много ключов приоритет и се надявам да мога да продължавам да го защитавам, като тези средства трябва да бъдат отделени и не само, а те трябва да бъдат умножени, защото нуждата е голяма и смисълът е огромен да се оказва такава подкрепа.

А какви административни облекчения за българите в чужбина могат да се създадат?

На първо място, трябва много сериозно да се контролират и съкратят сроковете за придобиване на българско гражданство. В нашата програма сме записали, че това трябва да става за 6 месеца и трябва да бъдат направени необходимите постъпки в тази посока, защото в момента сроковете са доста по-дълги. И не само, а има сериозни забавяния в тоя процес, защото все още не е съставен Консултативният съвет за българите зад граница, който трябва да работи в координация с Министерство на правосъдието, за да могат в случаите, в които трябва да бъде или има определени затруднения за установяване на български произход, което пък се отразява на самата процедура за придобиване на българско гражданство, да бъдат преодолявани. Това също е записано в програмата ни. И също така подновяването на международните паспорти да не е на 5 години, а на 10, защото това ще облекчи значително нашите сънародници зад граница. И още – разбира се, въвеждането на електронното управление, електронни услуги така, че да не делим услугите за хора в страната и извън нея, а след като се въведе електронна идентификация, те да могат свободна да достъпват. Защото в момента има страни, в които е по-лесно да си вземеш самолета и да се върнеш в България, и да си извършиш административните дейности, и да издадеш документите, които ти трябват, отколкото да получиш час, да чакаш с месеци, за да можеш да отидеш да го направиш това в консулството или в посолството. Това трябва да бъде облекчено, защото ние казваме, че където и да се намират българските граждани, те трябва да знаят, че българската държава стои зад тях и работи за тях.

И една идея, която се споделя от Радио "Фокус“ и предаването, многократно сме коментирали – защо не се връчва българското гражданство тържествено, пред знамето, разбира се, не помпозно, но така, с една скромна церемония, но човекът, който го получава, да знае, че получава българско гражданство, а не се крие конспиративно?

В момента, когато процедурата по българско гражданство завърши, се публикува на сайта на Министерство на правосъдието. Трябва да има наистина и сме коментирали в тази посока, и абсолютно подкрепям и вашия апел да има ритуал, в който когато човек получава българско гражданство, по този начин да се включва, да се присъединява, да покаже своята принадлежност. Абсолютно подкрепям и мисля, че това трябва и е крайно време да бъде направено, а да не е толкова суха административна тази процедура, в нея да има символика, да се използват националните символи, да се придаде нова и по-силна тържественост на този момент, защото според мен той е много важен в живота на всеки един, който е пожелал да стане български гражданин. Абсолютно подкрепям и се надявам заедно, в партньорство да можем тази идея да я подкрепим и да я реализираме.

И понеже досега говорихме за българите в чужбина, да се обърнем да поговорим за българите в България. Къде в тази избори е силата на вашата коалиция "Демократична България“?

Силата на "Демократична България“ е в нейната увереност, че страната се нуждае – и ние можем да ги дадем, от решения, които сдържат разум. Ние се явяваме на тези избори с нашето послание "Довери се на разума“. Убедени сме, че е необходимо спокойно, разумно, последователно и устойчиво във времето политическо действие, което да може да даде на страната онази стабилност, онази предвидимост в политиците, която очакват българските граждани и българският бизнес. Аз в своята предизборна кампания с хората, с които се срещам всеки ден на улицата, по площади, пазари, от най-малката сергия до високотехнологични предприятия, всички казват, че искат стабилност и предвидимост – нещо, което може да стане само ако се осигури разум при взимането на решения. Така че ние сме гаранцията за разума и за това, че България наистина ще има един закон за всички, всички ще бъдат равни пред него, ще имаме страна, чиста от корупция, и ще можем и трябва да можем да отглеждаме тук спокойно децата си, да връщаме и да задържаме талантите на тази страна тук. И смятам, че сме показали до момента, че можем да водим такава политика, която да осигурява предвидимост и разум.

Водите две листи – в Пазарджик и София-област. Регионите са доста различни. Вчера бяхте в Своге, днес сте в Сърница. Къде и от какво хората се интересуват? Вие какво им казвате, какви ангажименти поемате?

Хората и в двата избирателни района, макар че те имат своите специфики, в същото време – много общо, защото става въпрос за решаване на кризите, които една върху друга в са момента, като започнем от политическата и минем през енергийната, и стигнем до необходимостта да се предприемат бързи и решителни действия, свързани с смекчаване на удара, който преживяват в момента домакинствата от инфлацията. Това са основните теми – цените на храната, цените на енергията интересуват хората. И това, което ние казваме, е, че за да може да се ограничи този шок върху доходите на домакинствата и да може да се даде предвидимост на бизнеса, трябва да има сериозен пакет за компенсиране на високите цени на енергоносителите – така, както направихме с цената на електроенергията. Знаете, че българските домакинства плащат цена такава, каквато беше миналото лято, защото тя е фиксирана. За българския бизнес има таван от 250 лева на мегаватчас и всичко над него 100% до пазарните цени се компенсира със средства пък от свръхпечалбите, които имат дружествата, които произвеждат електроенергия. Но това, което в момента трябва да се направи, е план, който веднага да се разгледа в парламента, за компенсиране на потребителите, битови и индустриални, на газ, защото цената на природния газ удари тавана буквално. Това е десет пъти по-висока цената на газта в цяла Европа и е необходимо да се приложат същите подобни на за електричеството компенсаторни механизми. Компенсации знаете, че има и по отношение на цената на горивата, но това, което и ние казваме, е, че сега трябва много по-калибрирано, много по-точно да бъдат насочени тези компенсации именно към домакинствата и бизнесите, които реално се нуждаят от тях, за да може да им се осигури дългосрочност и спокойствие, че те ще получават тези компенсации. Така че това говорим и смятаме, че първите решения в парламента трябва да бъдат свързани с този пакет за компенсиране на цената на природния газ. Това е абсолютно, абсолютно задължителна стъпка. Другите теми, които интересуват хората, са как ще нарастват възнагражденията и също така и пенсиите – нещо, което ние също сме се ангажирали към него, към реална индексация на пенсиите и реформа в пенсионната система така, че действително да бъде отчитан реалният принос на всеки един към системата и да има справедливост по отношение на формирането на размера на пенсиите. Беше направено немалко, на практика пенсиите са увеличени за последните 12 месеца повече, отколкото за последните 12 години, и сега е необходимо фино да се настрои самата пенсионна система така, че да отчита реално приноса на хората, които се пенсионират, спрямо възнагражденията, които са имали и са получавали, докато са били на работа. Това следва да се случи. Беше предвидено това да стане във втората половина на годината, но тъй като ние сме вече на избори, на практика това трябва да го направим в следващия парламент.

Какъв трябва да бъде ръстът на минималната пенсия?

Ръстът на минималната пенсия трябва да е такъв, какъвто в крайна сметка изважда хората от бедност. В предприетите действия около 1 милион души бяха извадени над линията на бедността. От разговорите си с хората ние осъзнаваме, че това не е достатъчно, но трябва да се има и предвид, че тези средства, тези приходи в бюджета пък от своя страна трябва да дойдат от реалния бизнес и системата да започне действително да функционира като истинска пенсионна система, а не непрекъснато да се вземат средства от бюджета. Нещо, което в годините дълго време е отлагано, сега трябва да се свърши – пенсионна реформа. И тогава ще ви дам точен отговор.

За пореден път водите листа на 13-и МИР-Пазарджик.

Да, за трети път.

За трети. Имате ли интрига там?

В изборите винаги има интрига. Не подценявам никой от своите конкуренти и опоненти, но трябва да отбележа, че това, което виждам – и в момента съм в Сърница, вчера бяхме и на други места, в Батак, в Пещера, в Нова махала, не го виждам водача на листата на ДПС. Той е само по плакатите. Г-н Пеевски отсъства – така, както отсъства и от работа. Отново е водач тук. Българските граждани заслужават друга кампания. Трябва да сме очи в очи с тях, а не само по билбордовете. Това не го приемам и смятам, че всеки един избирател заслужава да бъде информиран, заслужава внимание, заслужава усилие от страна на кандидатите – нещо, което нашият екип се опитва да прави. Така че смятам, че някой да си мисли, че едни избиратели са негово владение или че има територии в страната, където могат да се получават гласове само като водиш листа или си разлепиш плакатите, аз не смятам това за достойно поведение от страна на водача на листата на ДПС.

Вие сте първият омбудсман на Столична община в периода 2001-2004 г. Приемате ли идеята, че народният представител, кандидатът за народен представител трябва да бъде своеобразен омбудсман на районите, които ще представлява?

Народният представител по Конституция представлява всеки един български гражданин и целия народ, но още по-голям и силен следва да е ангажиментът към избирателните райони, от които сме излъчени, за да могат проблемите на хората тук да получават реален достъп до решения. Старая се, макар че времето не беше много в тия три парламента – те бяха много кратки, да чувам нуждите на хората. Аз в Пазарджик имам приемна, която функционираше през целите 6 месеца, докато бяхме в управлението, и се опитвам да бъда полезна и да се вслушвам в нуждите на хората от този район. В кампанията също продължавам да го правя и да съм в истински разговор с тях. Смятам, че така трябва да се постъпва. Ние сме представители на хората и съответно трябва да изпълним това понятие със смисъл.

Как откроявате събитията от миналата седмица, тези от тях, които остават и в тази? Как те изглеждат през вашите очи?

Имате предвид какво конкретно?

Събитията – вие знаете какви събития вървят. Кои бихте отделили, кои смятате, че са най-важни, кои – че не са чак толкова?

Най-важните решения и процеси, които аз лично следя, е начинът, по който служебният кабинет се справя с темата с енергийната криза. Знаете, че ние от "Демократична България“ сме много критични по отношение на редица стъпки, които този служебен кабинет предприе. Реагирахме много остро, когато беше поставено под съмнение изграждането на интерконектора с Гърция, след което начинът, по който правителството реши да води преговори с "Газпром“ и стъпи на недостоверни твърдения, че този газ е сигурен и евтин. Нищо подобно. Ние винаги сме реагирали много остро на това гражданите да бъдат заблуждавани или пък плашени за това, че ще стоят на тъмно или студено. Искаме да се работи с обективна информация и да се взимат действително правилни решения. Виждате, че "Газпром“ не си вдига телефона, не се вълнува от това, че енергийният министър и правителството искат да преговаря с тях, при положение че ние казахме категорично, тъй като едностранно беше преустановено подаването на газ именно от "Газпром“, от тях не може да се очаква някакво различно отношение, след като ние сме провъзгласени за вражеска държава и се наложи самият енергиен министър наскоро, миналата седмица да признае, че да се спре газа за България е политическо решение. И това беше потвърждение на една наша устойчива теза, а именно, че "Газпром“ е политическо оръжие, геополитическо оръжие. Искаме да има диверсификация, искаме да не си слагаме всички яйца в една кошница и да зависим от един или друг доставчик, а да направим така, че България да бъде независима по отношение на своите доставки, защото когато април месец "Газпром“ спря доставките на газ, газът, който ние получавахме, 94% беше от "Газпром“. Т.е. в България не беше извършена абсолютно никаква, никаква диверсификация. В същото време беше построена за една година една тръба, в която ние закопахме 3 милиарда, за да бъде заобиколена Украйна като доставчик – нещо, което направи правителството на ГЕРБ. Също много силно сме се противопоставяли на това решение, защото няма никакви отклонения за страната – това просто е една тръба, която преминава през нашата територия, за да се задоволи желанието на Путин. Освен това искаме по отношение на "Лукойл“ да се предприемат действия. Виждате, "Роснефт Дойчланд“ са поставени под контрола на немската държава – това е новина от последните дни. Ние смятаме, че определени активи на "Лукойл“ също в България трябва да се вземат на оперативен контрол, за да може да се види как се формира тази цена, която в момента "Лукойл“ дава. Така че много внимателно следим действията на правителството, отправяме своите предложения, разбира се, и критики. Миналата седмица поискахме оставката на министъра на енергетиката, защото смятаме, че неадекватно се провежда тази политика.

И на финала не мога да не ви попитам – виждате ли в 48-я парламент създаването на правителство и вие в каква коалиция, при какви условия бихте участвали?

Всичко това зависи от начина, по който ще протекат изборите и преди всичко от избирателната активност и от кампанията през предстоящите дни. Тя трябва да стане по-активна, по-наситена, хората действително да бъдат мотивирани да стигнат до урните. Именно от активността зависи начинът, по който ще се разпределят политическите сили в парламента, тези, които ще преминат, тези, които ще останат зад 4-процентната бариера, и това ще определи в каква посока ще тръгнат разговорите за формиране на кабинет. Ясно е, че България ще бъде управлявана от коалиционни правителства. Никой в настоящата ситуация не може да си представя, че може да има самостоятелно мнозинство. Така че с кого ще влезе "Демократична България“ в коалиция зависи от тези обстоятелства. Но аз бих искала да кажа следното, което е много важно според мен да бъде чуто: правителство без "Демократична България“ не може де бъде формирано. И за да може нашият дневен ред да бъде силно застъпен, ние днес настояваме да получим и молим за доверие, за да получим сила от хората, за да можем да защитаваме техните интереси по начина, по който нашите ценности предполагат.

А как ви звучат думите на един от лидерите на "Продължаваме промяната“ – Кирил Петков, който твърди, че ако "Демократична България“, "Продължаваме промяната“ и БСП нямат необходимите 121 депутати, отиваме на следващи избори?

Аз не бих искала да спекулирам с това дали ще има, дали няма да има такова мнозинство. Това, което аз искам да кажа, е, че на България повече избори не са й нужни, защото това е една много стръмна спирала, пети избори, шести избори. Казвам това, което чувам от хората, с които общувам всеки ден – хората искат предвидимост и стабилност. И в момента всичко е в техните ръце. Ние като кандидати трябва да направим нужното да ги мотивираме да стигнат до урните и да подкрепят тези политически сили, които наистина могат да дадат разумни решения за страната. Нека работим за това в следващите оставащи дни до края на кампанията, а след това ще видим по какъв начин ще се развият всички възможни сценарии. Аз се надявам ние да можем да формираме кабинет и "Демократична България“ да бъде ключов елемент в него.

Цоня Събчева