Председателят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

В деня, в който отбелязваме празника на студентите наш гост е Ангел Стойков – председател на Студентския съвет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Добро утро.  

Добро утро.  

Г-н Стойков, първо като председател на Студентски съвет искам да кажа на Вас и на всички студенти честит празник и да пожелаем много успехи!  

Благодаря ви. Аз също искам да използвам вашето радио, за да поздравя всички мои колеги с днешния празник! 

Какви са вашите наблюдения, каква част от студентите ще празнуват днешния празник с оглед на 2-годишните рестрикции, на които бяхме подложени? 

Със сигурност ще празнуват повече от миналата и по-миналата година, тъй като наистина през последните 2 години имаше съответно рестрикции, също така и страх от страна на колегите да празнуват, да се събират със свои приятели. Със сигурност голяма част от моите колеги ще успеят да празнуват днешния празник, защото вече нещата са много по-спокойни. Вече не се говори за КОВИД-19 по медиите чак толкова много. Така че смятам, че голяма част от колегите ще успеят да празнуват своя празник весело със своите приятели.  

Определящо е не само желанието, но все пак кой какво може да си позволи. Преди малко гост в ефира беше Румен Драганов от Института за анализи в туризма, който каза, че средната цена, която трябва да платят студентите, решили да празнуват на днешния ден, варира между 110 и 190 лева за две нощувки. Каква част от студентите, според вас, могат да си позволят да празнуват на тези цени, без това да даде дългосрочно отражение върху бюджета им?  

Първо можем да кажем, че всъщност цените спрямо миналата година са по-високи. Според мен, голяма част от колегите си позволяват да го празнуват този празник, тъй като и получават част от тях стипендии, това са последните месеци, в които те получават стипендии, ако имат висок успех. Също така смятам, че в началото на месец декември могат да си отделят тази сума – идват празници. Така че вярвам, че голяма час от колегите успяват да си позволяват тази сума, без това да има дългосрочно влияние върху техния бюджет. Вярвам, че успяват да си позволят да отпразнуват днешния празник.  

Колкото повече от тях успеят, наистина по-добре. Кои са основните предизвикателства, пред които са изправени българските студенти днес?  

Основните предизвикателства бяха в последните 2 години към адаптирането на новата среда. Бяхме изправена пред една огромна трудност и огромно предизвикателство. И вярвам, че всички ние заедно - и студенти, и преподаватели, и всички, които са съпричастни към академичната общност, успяхме да се справим с едно голямо предизвикателство. И това ни отваря много врати занапред – да използваме отдалечен достъп, различни приложения, чрез които да обучаваме да правим срещи. И вярвам, че точно тази дума "адаптивност“ определя колегите като студенти, които успяват да се справят и в трудна среда.  

Може би наистина тази адаптивност ще помогне и занапред, тъй като знаем, в другите страни отдавна има онлайн обучение, тук се наложи да свикнем с него.  

Абсолютно е така. Наложи се да свикнем, но вярвам, че ние се справихме много добре, и вярвам, че това ще донесе повече позитиви, отколкото негативи. И през последните 2 години въпреки трудностите, вярвам, че качеството на обучение не се промени. Мога да дам за пример УНСС в годината, в която КОВИД-19 настъпи в България, още през месец март УНСС успя в рамките на една седмица да прехвърли цялото си обучение в онлайн среда, което вярвам, че беше огромно предизвикателство, но ние се справихме. В рамките на 2 години имахме възможност да се обучаваме изцяло онлайн, но качеството на обучение беше толкова високо, колкото беше и присъствената форма, за което можем само да поздравим ръководството и да поздравим и колегите за отговорното отношение.  

Разбира се, и направи впечатление, че наистина много бързо се адаптирахте, и системите, както знаем, при много университети даваха грешки, имаше проблеми. Обаче сякаш при УНСС не беше така и всичко беше максимално изчистено, доколкото може разбира се за краткия период, който имахме.  

Можем да кажем, че това е плод на работа, която е свършена педи това. Т.е. имахме готовност с информационна инфраструктура, която да приложим веднага. Така че можем да благодарим и на бившите ръководства на университета с това, че са се справили отлично със своята далновидност за такива програми, които да могат да се решат в рамките на една седмица.  

Освен адаптирането към новото време, към пандемията, какви други проблеми има пред студентите днес?  

Ами мога да кажа, че проблемът е свързан с мотивацията на самите колеги, на самите преподаватели, тъй като през последните 2 години обучението в онлайн среда разбира се даде и своя негативен ефект. Тази мотивация може би колегите успяха да усетят по-лесното отношение към университет, т.е.  в онлайн среда е много по-лесно и мотивацията може би спадна. Забеляза се в рамките на този семестър, тъй като в университета започнахме присъствено, започнаха да се виждат пълни коридори, но усеща се все още негативният ефект от това онлайн обучение. Защото няма какво да се лъжем, той има и негативни ефекти. Така че вярвам, че в момента най-голямото предизвикателство и най-голямата трудност е мотивацията на колегите, също така и на преподавателския състав, защото те също бяха в онлайн среда, преподавайки от вкъщи, което можем да си кажем, че е сравнително по-лесно отколкото разкарването в университета и всяко това отношение към колегите индивидуално, което също затруднява академичния състав.  

Времето ли може да реши този проблем, т.е. да се възвърне тази мотивация, която са имали?  

Абсолютно, времето. Без да искам да хваля сам самия Студентски съвет, но ние също оставаме да се борим с тази мотивация, да организираме различни събития, свързани с това да показваме на колегите, че освен обучението има и извънаудиторни занятия, в които те могат да се включват, и по някакъв начин да повишаваме тяхната активност, тяхната мотивация за това да направим университета едно по-различно място. Освен обучението да могат те да трупат нови знания и умения в тези точно извънаудиторни занятия, да може университета да им дава много нови знания, нови приятелства, емоции, с които те да могат да бъдат мотивирани да идват всеки ден и всеки ден.  

Понеже студентите, според мен, са наистина една много важна част от развитието на държавата ни, тъй като са нашето бъдеще, обръща ли се според вас достатъчно внимание на студентите от страна на държавата, на техните желание, на проблемите им?  

Първо искам да кажа, че имаме огромно добро партньорство с Националното представителство на студентските съвети, и всеки един проблем на национално ниво те го поставят точно на място. Мога да кажа, че те имат също така добра комуникация с министъра на образованието и науката, и всички проблеми биват разглеждани своевременно. Мога да кажа за последните проблеми, които  настъпват, свързани с високите сметки за електроенергия, и тези разговори, които се водят държавата се опитва да прави неща, за да може да облагодетелства или по-скоро да подкрепи финансово колегите. Но част от нещата са със забавено действие. Давам за пример компенсациите, които пристигат сега за месеците октомври, ноември и декември, но за предходната година 2021, което е от една страна леко забавяне, от друга страна, да, компенсации. Част от нещата са със забавено действие, както казвам, но други са със свършена много добра работа. Увеличени са докторантските стипендии, пак благодарение на Националното представителство и добрата комуникация с Министерството на образование. Така че се правят неща за колегите и се обръща достатъчно внимание. Отпускат се и средства за ремонт на общежитията, които да променят и по-скоро да подобрят условията на живот на колегите. Така че се върви в добра посока, добра комуникация имаме с Националното представителство и Министерството, и вярвам, че тази комуникация облагодетелства много колеги и помага на много колеги, и държавата обръща внимание на проблемите на студентите.  

Т.е. има баланс. 

Да.  

Понеже споменахте за ремонтите на общежитията, за високите сметки за електроенергия, това е една много важна тема, а именно животът на общежитие в Студентски град. В началото на годината студенти се оплакаха от 3 пъти по-високи сметки за ток в общежитията в София. Каква е ситуацията към момента?  

Да, това е факт поради причината, че студентите сме третирани като небитови потребители, което разбира се увеличава сметките ни за електроенергия. Ние не можем да се примирим с този факт, тъй като по никакъв начин ние не се чувстваме небитови потребители, защото ние самите не търгуваме с тази електроенергия и няма как да приемем този факт. Така че ние работим в тази посока и Студентският съвет при УНСС и съвместно с ръководството писаха, даже във вчерашния ден, писмо до омбудсмана във връзка с промени в закона, за да може наистина колегите да могат да бъдат битови потребители. Националното представителство на студентските съвети също се бори в тази посока, и има ежедневни срещи с министъра на енергетиката, за да може наистина този проблем да бъде решен. Защото казвам за пример наши колеги в общежитията плащат в порядъка на трима човека в стая имат ток 200 лева, което разделено на всеки един това е около 65 лева, което аз смятам, че е неприемливо, защото в една стая 3 човека колкото и ток да изразходват, каквито и уреди да имат, според мен, 200 лева е недостижима сума. Така че това е наистина проблем, който се говори от миналата година. Така че вярвам, че с продължаване на добрата комуникация и разговорите проблемът ще бъде решен, и силно се надявам.  

Разбира се, защото средата на живот на студентите наистина оказва ключово влияние върху обучението, върху тяхното настроение. Какви са вашите наблюдения: каква част от студентите се реализират след като завършат висшето си образование?  

Мога да говоря за нашия университет, че всъщност огромна част от студентите се реализират на пазара на труда. Над 90% се реализират по своята специалност още след завършването си. Това е благодарение на добрата комуникация между ръководството на университета, студентите и работодателите. Ежедневно се сключват меморандуми от страна на ръководството с различни фирми, които предлагат възможност за стаж и реализиране на работни позиции, което за мен е изключително важно и искам да използвам вашия ефир да поздравя ръководството за тази своя дейност и затова, че продължава да подкрепя студентите в тяхната реализация. Също така за подпомагане на студентите за реализацията се организират ежегодно 2 събития, наречени "Кариера УНСС“, едно от страна на университета и Център за развитие на кариерата, а другия от страна на Студентския съвет, където имат възможност колегите в рамките на 1-2 дни да се срещнат със своите работодатели директно в фоайето. Участието на фирмите е от порядъка на 60-70 фирми на ден, което разбира се им дава нови възможности за по-лесна реализация, и за което съм изключително щастлив, че това се случва, защото всички знаем, че обучение върви ръка за ръка с реализацията, и мотивацията на колегите също върви ръка за ръка с тяхната реализация. Така че мога да кажа, че съм изключително щастлив от този факт, че голяма част от моите колеги се реализират на пазара на труда.  

Абсолютно, защото е много важно да видиш плода от своя труд и от обучението. А каква беше 2022 година за студентите в УНСС?  

Студентите в УНСС, първо да кажа, че 2022 година и учебната година започна присъствено. Беше интересна година, изпълнена с много емоции. Щастлив съм, че имахме възможност да се обучаваме по-голямата й част, пак казвам, присъствено, защото за нас това е изключително важно. Видяхме през последните 2 години, че университетът загуби своя живот, имам предвид загуби своите студенти – аулите и коридорите бяха празни, което за нас е изключително неприятно, тъй като университетът е място, където ние можем да обменяме идеи, можем да обменяме емоции. Така че мога да кажа, че 2022 година беше изпълнена с нови предизвикателства, нови емоции, нови запознанства, и вярвам, че това е една добра стъпка за посрещането на 2023 година, която съм сигурен, че ще донесе със сигурност още много нови емоции.  

И в тази връзка за финал ви питам какви приоритети и цели си поставяте за следващата 2023 година?  

Поставяме си приоритети и цели, свързани с това да продължим да помагаме на нашите колеги. Ние често се определяме като най-добрият приятел на студента в УНСС. Вярвам, че с добра работа, дългосрочна работа ще имаме възможност да подпомагаме процеса на обучението, също така да подпомагаме нашите колеги с различни събития. Поставяме си цели затова да се утвърдим като наистина най-добрия приятел на студента в УНСС и да се утвърдим като организация, която е активна и помага на студентите, и студентите я разпознават наистина като такава, която може да решава проблемите им и да бъде съпричастна с техните проблеми, свързани с университета. Така че вярвам, че съпричастността ще бъде основна наша цел в 2023 година.  

Пожелаваме ви успехи и много ви благодарим за отделеното време!  

Аз също ви благодаря. Успехи и хубав ден! И още веднъж честит празник на нашите колеги!  

Габриела ГАНЕВА