Ангел Джамбазки - съпредседател на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в ЕП, в "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Значи, тръгнаха за битка към Благоевград, битка в Брюксел сега се анонсира. Вчера опазихте, ще го кажа и на жаргон, да не стане белята. Дойдоха наистина, за да кажат после: "Ние дойдохме, вие ни набихте“?

Точно затова дойдоха. Основната ни идея беше да дойдат и да ги набием. И може би така парадоксално щяхме да докажат, че всъщност сме един и същи народ. Когато се откриваха от местни българи местните клубове в хубавия прекрасен български град Битоля, откъдето са корените на моята майка, и в Охрид, там видяхме криво озъбено, грозно, агресивно лице на антибългарския македонизъм, на просръбския македонизъм, на югославския македонизъм, който е българомразки. Той е основан на омразата към България и всичко българско, което всъщност какво е? Това е не повече и не по-малко омраза към собствените си родители. Това е патология, която трябва да се лекува от лекари. Но тръгнаха като аслани, както се казва, а знаете как се върнаха. Не им се получи провокация на тяхната абсолютна грозна, нагла провокация да съберат останалите живи клетници, около 200 човека клетници, които са останали в Благоевградска област македонисти. Бяха ги събрали от всички села, където те доугасват в края на дните си. Видях всички тези доста нелицеприятни физиономии от Мусомища, от Спанчево, от Капатово, от Коларово, от самия Сандански, отвсякъде. Аз ги познавам буквално поименно. Това са сепаратисти, стари омовци, македонисти, сепаратисти. Те искат Пиринския край да се отдели от България. Това искат тези хора, не го крият, те са го прокламирали. Там беше и Киряков, /…/ кандидат за кмет, който винаги взима по 2-3 гласа, което означава, че нивото на психично здраве в Благоевград все пак е на ниво, тъй като това са неговите резултати на кметски избори. А видяхме и другия омовец Стойко Стойков от Сандански, който е известен в обществото с влечението към собствения си пол. Така че бяха се събрали всичките анти в Благоевградска област. Но грозната македонистка провокация на Мицкоски приключи пред клуба. Както казах, тръгнаха като аслани и не посмяха, не тръгнаха да се покажат на площада, за да им задам очи в очи тези въпроси, които имахме да им задаваме. Да ги питам като са толкова храбри и правят такива неща в Скопие, ще имат ли смелостта да ги кажат в Благоевград. Разбира се, че те не посмяха, защото тези хора вътре в себе си са истински страхливци. А на тяхната провокация ние отговорихме с изложба. Показахме картини, исторически картини на историческата ВМРО. Снимки на войводи: на Лука Иванов, на Тома Давидов, на Георги Николов Делчев, на Дамян Груев, на Борис Сарафов, на Тодор Александров, на Иван Михайлов. Цялата плеяда от легендарни български войводи и революционери, родени повечето от тях в Македония, били се за Македония, за Българска Македония, загинали за Българска Македония.

Преподавали сте, обучавали сте истинска българска история, така да разбирам.

Точно така. Това им показахме, четите на ВМРО, особено сборните чети на Никола Въжаров и им казахте: "Вижте, може да видите някой от своите дядовци“. Без Мицкоски, който е със сърбомански, сръбски комунистически корени, той там дядо си няма да види. Неговият дядо най-вероятно е с някоя ушанка с петолъчка или нещо друго на нея. Но останалите можеха да намерят някой от своите дядовци. Това им показахме, показахме им изложба. Ние отиваме в културен клуб, ние не дойдохме с топки и камъни като първобитния човек в Охрид и Битоля, а дойдохме с изложба.

Затова антиевропейско меко казано поведение вчера чува ли се обаче не само в Благоевград, а и в Брюксел? Знаем, че вие не спирате да говорите, но там чува ли се?

Не, не се чува. Те там не искат да чуят. Тези там проявяват драстичен спестяващ, отвратителен, позорен двоен стандарт. Когато например България защитава и говори за нарушени права на българи, защото това са нарушени права на граждани, това би трябвало да бъдат европейски ценности. Онези навеждат главите и се правят, че не са го чули. Когато Ламбе в Битоля пали, подпалва клуб, това не е ли повторение на Кристалната нощ в Германия в началото на гонението срещу евреите, довели до масови убийства на евреи, до геноцид, до холокоста. Тези правят същото, палят български клубове. В Брюксел, тези политически импотентни и полово неопределени хора, гледат в земята и се правят, че не чуват и не виждат.

Сега някой ще каже: "Ами и вие сте част от тях“. А като сте там, не можете ли някаква съпротива, вие ги слагате на мястото, окей, но…

Говоря им ги непрекъснато тези неща, те затова не ме харесват. Аз не съм отишъл да ме харесват. Не съм отишъл да им се харесам на тях, а да защитавам българския интерес такъв, какъвто го разбирам, и такъв, какъвто са ме изпратили българските граждани да го правя. Но в Брюксел това не се чува и не се вижда нарочно. Знаете ли колко десетки, стотици хиляди писма, свидетелства, доказателства, оплаквания сме изпратили до тях, буквално сме ги залели. Повечето от тях като ме видят, казват: "Да, да, получих го, получих го“, защото знаят какво ще ги питам. Да де, получи го, но какво? Какво стана като го получи? Нищо не става. Нищо не става, защото в Брюксел се следва този много непочтен наратив. Заради незаконната руска агресия срещу Украйна, са решили да вкарат Македония в Европейския съюз въпреки българските възражения. Няма да стане. Между другото, Скопие, като им гледам поведението, те самите не искат да влизат в Европейския съюз. Не трябва да се лъжем. Те също не смятат да влизат в никакъв Европейски съюз.

Добре, аз имам въпрос. Знаем колко много служители има в тази огромна структура Европейски парламент, Европейската комисия, преводачи имат, много преводачи. На тях някой не им ли преведе изказването на Пендаровски преди дни, че вписването на българите в Конституцията на страната му не е приоритет и става въпрос за една от ключовите теми при приемането на т.нар. "Френско предложение“ през лятото?

Това е неизбежното условие да започнат изобщо преговори. След като вписването на българите в Конституцията не е приоритет, няма да започнат преговори. Просто няма да започнат преговори.

Донев и Ковачевски се срещнаха, и за пореден път когато мултидисциплинарната т.нар. "историческа комисия“ след двудневно заседание не бил докладван особен напредък.

Естествено, няма напредък. Ако говорите с хората от нашата страна на комисията, ще чуете и ще видите от тях, че тази комисия има политическото поръчение от страна на Скопие да не прави нищо. Нейна задача, поставена й е задача да не прави нищо. Те просто са решили да не правят нищо. Това е тяхното решение. И това е положението.

Оттук нататък нашата реакция каква трябва да бъде? И ние да се правим, че не правим нищо?

Нашата реакция трябва да бъде съвсем различна от абсолютно предателското поведение на политически партии ГЕРБ, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Демократична България“, които особено за да ги потупат по рамото от Брюксел, от Европа, от Европейския съюз, промениха основно българските условия. Когато ВМРО беше част от управлението, бяхме наложили твърда гаранция за защита на националния интерес, твърда гаранция. И тя беше бетонна.

Ядосан ли сте на ГЕРБ, че предадоха интереса ни по този въпрос?

Да, наричам това предателство. В политиката няма място за ядосване, за емоция, обаче или трябва да следваш своята политическа линия или не я следваш. А когато стане дума за националния интерес, не може да си позволяваш волности, дори ако те заплашват с включването в някакви списъци, като "Магнитски“, "Гранитски“ и какви бяха други подобни, нито можеш за да ти пуснат грантове, да предаваш паметта на дедите си. Те направиха това. Те го направиха, за да угодят на западняците, да им се подмажат, да кажат колко са те проевропейски, евроатлантически. Можеш да бъдеш и проевропейски и евроатлантически без да си национален предател. Даже е задължително да не си национален предател. А когато направиш такова предателство, отваряш вратата за всички магарии. При нашите братя македонци, които само доказват, че сме един народ, когато им подадеш ръка, те ти залапват крака. Ако им подадеш пръст, те ти захапват цялата ръка и когато ги пуснеш на одъра, те почват да скачат по масата, което прекрасно доказва, че сме един народ. Но беше ясно отвсякъде, че ако България се съгласи да даде зелена светлина, те ще започнат с простотиите и магариите. Съгласихме се, подпалиха клуба в Битоля, съгласихме се, направиха погрома в Охрид. Съгласихме се, приеха мракобесен, ксенофобски закон, който забранява неправителствени организации с български имена. Това ли са европейски ценности? Ти да забраняваш неправителствени организации? Нали онези там, /../ талибани от сутрин до вечер пишат на своите, че тук не сме ги разрешавали и т.н. Как да кажа, България не може да забранява техни организации, а Македония ще забранява български организации, защото не им харесват имената? Това ли са им европейските ценности? Това не е ли двоен стандарт това? Не ли е лицемерие, не е ли двуличие, не е ли наглост? Е всичко едно от това, което изброих. Е, абсолютно и еднозначно е, и не може да бъде нищо различно, и няма как да бъде нещо различно, то е единствено и само това.

Благодаря ви за анализа, г-н Джамбазки. И успех в преподаването – правете изложби, образовайте.

И аз ви благодаря на вас. И се надявам да е било полезно на слушателите на Радиоверига "Фокус“. Ние ще продължим да бъдем на своя пост. Между другото, радиоверига и агенция "Фокус“ са едни от много малкото български медии, това не го казвам, за да ви правя комплименти. Това е факт, заедно с още една агенция и националното радио, вие сте едни от много малкото медии с навременна, адекватна и точна информация по темата "Българска кауза в Македония“.

Благодарим ви много. Стремим сме да актуални, да информираме и да пазим националния интерес.

Петя КУЗЕВА