Андрей Новаков, евродепутат, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България"

През октомври миналата година главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс нареди две платформи за заем на криптовалути, в това число българската "Nexo“ да прекратят активност в щата. Месец по-рано тя заведе дело против "Nexo Inc“ брокери и дилъри за измама на вложители, които са били лъгани за тяхната регистрация. Криптокомпанията "Nexo“ в петък получи забрана да оперира на територията на щата Ню Йорк става ясно от статус в "Туитър“ на главния прокурор Летиша Джеймс, а преди това от самата компания обявиха, че е постигнато окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ и редица други финансови институции, като се е съгласила да плати сумата от 22 милиона долара глоба и да прекрати нерегламентираното предлагане и продажба на своя продукт в САЩ, както и още толкова по споразумение с тамошни регулатори – 44 милиона долара общо. Новината бе прочетена от привържениците на "Nexo“ като нейното оневиняване, от противниците й – като признание за виновност. И депутатите в късния следобед обсъдиха криптоаферата на специално създадената временна комисия. Един от основните въпроси обаче, който излиза от тази афера, е свързан с проблема за финансирането на партиите. Затова и председателят на Сметната палата Цветан Цветков в петък се раздели с поста си. Но защо евродепутатът Андрей Новаков настоява Европейската прокуратура да разследва връзката на "Nexo“ с "Да, България“? Коментарът е на евродепутата Андрей Новаков, който е и наш гост. Кое ви предизвика, кое ви провокира да се обърнете към Европейската прокуратура по казуса с "Nexo“, г-н Новаков?

Аз не искам да има и сянка от съмнение по добрия имидж на България в това отношение, тъй като аз вярвам, че има много достойни и честни хора, които правят бизнес в България, и не иска тази марка да пострада. Ето защо аз мисля, че няма по-безупречна институция от Европейската прокуратура, която да провери случая, тъй като говорим за много мащабно разследване, което се провежда на територията на две континента, на 3 държава. Говорим за засегнати десетки хиляди души, около 100 000 всъщност, и десетки милиарди евро. А това, че днес бе сключено споразумение с прокуратурата на един от щатите, означава, че те са признали вина. Означава, че са готови да платят щетите, които са нанесли, което хвърля още по-дебела сянка върху това, щом тези пари вече са били придобити от дейност, противоречаща на закона, то какво ще се случи с даренията, които са правили те към политически партии, които управляват или са управлявали България?

Г-н Новаков, не ви ли притесни връзката на компанията с двете големи руски борси, включени са в забранения списък на санкциите?

Това е особено притеснително, че ако не просто са мамили хора, за да присвоят незаконно техните средства, ами са заобикаляли и санкциите срещу Руската федерация след началото на войната в Украйна, то това поставя въпроса на едно друго ниво. Тук говорим не само за интересите на група граждани, говорим за националните интереси, включително България, ако тя е била под някаква форма място, в което това нещо се е случвало. И аз мисля, че няма по-добро място от европейските институции, които се радват с високо обществено доверие, те да се произнесат по случая и да изчистят името на България. И ако някой е нарушил закон, то да си плаща за последствията.

Имате ли вече резултат от вашето настояване?

Все още не. Надявам се на бърза реакция, като не е изключено Европейският парламент и Комисията също да проявят интерес към казуса, и да проявяват ангажираност. Тъй като знам, че германски граждани също са били засегнати от тази измама. Все пак говорим за дейност, която не се е извършвала в Европа, но глобалният свят, в който живеем, това не означава, че не са засегнати европейци.

Имате ли реакцията на ваши колеги евродепутати по този казус, особено по неговия размах – за 5 години 94 милиарда долара е бил оборотът на платформата.

Аз мисля, че тепърва темата ще придобие популярност в Европейския парламент и ще можем да кажем с повече яснота, колко и какви колеги са се занимали с темата. Но тъй като моята реч в пленарна зала беше едва преди няколко дни, ден преди да свърши пленарното заседание, все още ми е трудно да кажа докъде и колко от колегите могат да се заинтересуват.

Каква бе реакцията на Радан Кънев, който е евродепутат от "Демократична България“?

Аз не съм разговарял с него и нямам представа, може би е добра идея да се свържете. Не знам.

Искам и за нещо друго да ви попитам. Знаете, че в четвъртък срещу петък бе пребит българин – секретарят на местното българско сдружение в Охрид  Клуб "Цар Борис III“. Това е поредната зловеща атака срещу клуба, той бе нападнат няколко пъти, бе обект на посегателство, включително с огнестрелно оръжие. А сега вече имаме и нападение на личност от него. Какво може да се предприеме в тази област? Има вече призиви за прекратяване на хода на Македония към членството й в Европейския съюз.

Това е мерзост. Спомням си, как преди време г-жа Фон дер Лайен изключително охрабри нашите съседи по отношение на тяхната европейска интеграция. Мисля, че сега е моментът тя да реагира в обратна посока и да каже, че подобно поведение няма място в Европа, и че ако продължат да се държат по същия начин, Европейския съюз ще го гледат само по телевизора. В никоя държава такова нещо не би могло да се случи. И аз съм горд като човек, свързан с Благоевград, че на негова територия има културен клуб от Северна Македония, и подобни варварства са невъзможни. За съжаление,  ставаме свидетели на серия такива посегателства в Македония, абсолютно непровокирани. Това ги отдалечава от Европа.

Вие – българските евродепутати, ще предприемете ли някакви ходове към Европейската комисия и лично към нейния председател Урсула фон дер Лайен за санкции към такъв тип поведение в Северна Македония?

Скоро предстои заседание на българската делегация в Европейския парламент. Предполагам, че това ще бъде тема, която да обсъждаме. И ако има реакция, моята лична позиция е, че тя трябва да бъде обща на повече евродепутати от България и от повече политически групи.

И още един въпрос, ако приемете да ви задам: бяхте домакин на посещението в Благоевград на португалския евродепутат Лидия Перейра, която гостува по ваша покана. Какво е впечатлението й от града, изобщо от България, от това, което се случва в страната ни? Успяла ли е да се запознае с всичко, което става?

Тя беше в Народното събрание за среща с председателя Вежди Рашидов и зам.-председателя Росен Желязков, като успя да види и част от лидерската среща. Това, което не успях да обясня, е,  защо това е новина. Защо тогава, когато политическите лидери трябва да си говорят, това е новина? Това трябва да е нормално. И аз се радвам, че днес такава среща имаше. Това не е заявка за коалиция, това е заявка за зрялост, това е заявка за смирение. И без двете не може да има стабилно управление в България в името на хората.

Цоня Събчева