Един от най-добрите български тенисисти Александър Лазаров сподели пред Александър Антонов за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус" своите очаквания преди важните мачове за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия в първия уикенд на февруари. Той коментира още времето, прекарано с Григор Димитров по-рано този месец в Австралия, в коя част от играта си е постигнал най-голям напредък и отпадането на Sofia Open от календара на ATP.

В началото на този месец участва на United Cup, сега отново си част от отборна надпревара, тази за купа “Дейвис“. Усещаш ли повече напрежение в тези случаи или си споделяте отговорността?

Не, то не е от днес, не е от вчера. Трябва да свикваме с тази отговорност, защото ако искаме да имаме резултати и да продължаваме по този начин, отговорността винаги ще бъде там, напрежението винаги ще бъде там. Трябва вече да сме на едно достатъчно добро ниво и психически, и игрово, за да можем да се справяме с това нещо.  

Преди 3 години игра и на ATP Cup в Австралия. Тогава или сега на United Cup имахте повече време да се опознаете и подготвите?  

Тогава бе за първи път и разликата е, че бяхме само хората от ATP, само мъжете, и бе първи път, в който аз лично се докоснах до Гришата за по-дълго време, и бе едно ново преживяване, което разбира се, остава като спомен за цял живот. Сега бяхме вече втори път заедно, една идея си по-отпуснат, знаеш какво да очакваш, знаеш как минават тренировките. Сега Вики, Изабела и Гери Топалова бяха с нас, така че бяхме още по-голяма група, съответно бе още по-забавно и си помагахме всички взаимно.  

Какво най-много попи като опит или знание от Григор Димитров във времето докато бяхте заедно преди няколко седмици?  

Професионализма и най-вече как се отнася към тренировките. Защото той тази година си е поставил много високи цели и се надявам да ги постигне, защото той е уникален талант и има всичко необходимо да се върне в Топ 10, като това е една от главните му цели. Така виждам аз нещата. По начина, по който провеждаше тренировките, си личеше, че е в много добра форма. Споделяме опит. Той за неговите мачове, разпитва за нашите и е хубаво, че имаме тази връзка.  

До каква степен познаваш тенисистите, които ще срещнете в Нова Зеландия? Играл ли си срещу някой от тях или да си тренирал?  

Да, тренирах с първата им ракета, защото аз играх на турнира в Оукланд, на който той участва. Знам един от другите им състезатели, играли сме по турнири заедно. Имам доста добра представа как играят, какво обичат, какво не обичат и се надявам да го предам на отбора като виждане и да се справим.  

Мачовете с новозеландците ще са с изключителен залог, но датите на провеждане са за сметка на Sofia Open, който бе неразделна част от календара в последните 7 години. Как ще коментираш отпадането на надпреварата от календара?  

Бе неприятна новина, защото до последно се надявах една от двете тенис асоциации да направи компромис, за да може да се състоят и двете събития. Но за съжаление до консенсус не се стигна, така че едното трябваше да изгори, казано на жаргон, и това бе Sofia Open. Тенисът в България губи много, когато турнир не се състои, защото той е един празник за всички. На мен лично ми бе много криво. Но няма какво да направим и трябва да се фокусираме върху това, което е пред нас.

В момента тече Australian Open, а един от ¼-финалистите е Иржи Лехечка, когото ти победи преди по-малко от 4 месеца на Sofia Open. Какви качества притежава той, за да направи такъв пробив на турнир от Големия шлем? Какво забеляза ти у него?

Забелязах, че преди всичко аз мога да съм на това ниво и аз ще бъда на това ниво, въпрос на време е. Всеки си има неговия път и не е нужно на 21 да си вече в "Топ 10“ или на 23 вече да си № 1 в света. Той притежава много силни удари и е много бърз по корта. Физиката му е страхотна. Сега в Оукланд тренирахме заедно по време на турнира, той игра квалификации, турнирът бе много силен, и видях, че е положил доста усилия в предсезонната си подготовка. Не съм изобщо изненадан, че победи играчите, които бяха пред него на Australian Open и като нищо може да победи Циципас в следващия му мач.

В коя част от играта си смяташ, че си постигнал най-голям напредък в последната година?

В последната година най-вече съм постигнал психически, един огромен скок направих, защото нивото винаги съм го имал в тениса, но не съм бил способен да го показвам за дълго, не съм можел да го демонстрирам това ниво продължително време. Миналата година с постоянството дойдоха и резултатите. Затова пробих в първите 300 за първи път и бях на косъм да се класирам за Australian Open. За съжаление се разболях. Имах физически проблеми и не успях. Но относно играта, може би движението по корта и постоянството в разиграванията. Защото аз имам агресивен стил на игра, но трябва да мога и да държа топката. Това бе една от най-главните цели в предсезонната подготовка.