Актрисата Стефания Колева в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-жо Колева, как успявате да бъдете толкова позитивна, усмихната винаги, когато излезете пред хората? Маска ли е това или сте такава в живота?


Не, аз не ходя само с глуповата усмивка в живота.

Не казвам, че е глуповата.

Тази женичка, милата, какво се усмихва за щяло и нещяло? Опитвам се да си създам положителни емоции и общо взето да не гледам чак толкова черногледо а нещата, които се случват около нас, въпреки че е доста трудно. Нямам някаква специална рецепта, може би си ми идва отвътре.

Позитивен човек. Какво ви дава актьорската професия, защото вие сте действаща актриса?

Дава ми много възможности да преценя ситуациите през погледа на героя, който се интерпретира, не само моя, а и на хората, с които участвам в дадено представление, било сериал или там в зависимост от работата, която имам за момента. Дава и по някой път възможност да се замисля за по-екзистенциални неща, които се случват в живота ни, и да си направя собствени изводи.

Т.е. професията се е превърнала във вашия живот?

Е, да.

По какъв начин успявате да съхраните тогава себе си и семейството си?

Това със съхранението пак е въпрос на лична кондиция. Смятам, че трябва да има доза хигиена във всяко общуване между хората, и мисля, че това е нещото, което за момента е причината, поради която нещата се получават.

Как реагирате на клюки, свързани с вас? Вие сте известна личност – ядосвате ли се или ги подминавате отново с усмивка?

Ами какво да ви кажа, по някой път много се ядосвам, защото са страшни глупотевини, но гледам въобще да не чета, да не разбирам. Винаги се намира някой, който да ми каже, разбира се. На някои много се забавлявам, но други вече прелива глупостта и безхаберието, и безумието, и безпомощността. И просто започвам да се чудя, абе какво толкова трябва да се случи, че действително да се научат да пишат и да правят хубави новини хората, и да се занимават с по-стойностни неща, вместо да пускат хубави слухове.

Ваши приятели ви наричат Щефансон. Защо, откъде идва този прякор?

Щефансон ме наричат единствено Здрава Каменова и Богдана Трифонова, с които имаме трио, с което от известно време, година и половина вече, правим представления. Сега излиза и нашето трето, живот и здраве, на 3 септември – "Извънредно неудобно“.

"Извънредно неудобно“.

Да. Те са поредица. Първото е "Извънредно положение“, второто е "Извънредно любовно“ и сега е "Извънредно неудобно“. Това са истински истории от живота, които са написани и поднесени доста сръчно от Здрава Каменова, Богдана Трифонова и Светльо Томов и изиграни от нас, трите. И всъщност в течение на репетиционния период Здрава започна да ме нарича Щефансон. И от там идва това нещо. Иначе приятелите ме наричат Щефи

Имате прекрасна дъщеря – Екатерина, която беше абитуриентка скоро.

Да.

По вашите стъпки ли ще върви тя? Какво я съветвате? Съветвате ли я изобщо, месите ли се в нейния живот?

Е, разбира се, че си говорим. Това са нещата от живота и ако не си говорим, може би няма да имаме добър контакт. Аз смея да твърдя, че имаме добър контакт. Не, тя се ориентира към архитектура и тази година е студентка вече.

Страхотно, пожелаваме й много успехи. А какво е вашето мнение за българските сериали, които се излъчват в последните няколко години в българския ефир?

Ами какво да ви кажа, аз, честно казано, не съм гледала много. Гледала съм няколко, доста през пръсти, поради – слава Богу – заетост. Това, което съм виждала, е един-два максимум, които имам любопитство и интерес. Смятам, че нещата доста са се променили.

В какъв смисъл?

Не знам дали в положителен смисъл, но смятам, че може би трябва да се вдигне това ниво на тези сериали. Това е мое лично мнение. Мисля, че българският актьор не трябва да бъде всеяден, мисля, че трябва да има малко характер, да изисква и да отстоява някакви неща, независимо че му предлагат работа, за да може по някакъв начин нивото да се вдига и да не се гледа като на нещо, което ще мине и ще замине. Аз смятам, че човек е хубаво да оставя някакви следи след себе си така, че да може да бъде разпознаваем, ценен. Ценен е думата и да има добро отношение към него, като имам предвид професионално.

Да. А вие над какво работите към момента – за финал на нашия разговор да ни разкажете.

Сега започва театралният сезон в Народния театър, където съм на щат, и започват възстановителни репетиции на представленията, които почваха през лятото. Днес например имаме възстановителна репетиция на "Капитал(на) грешка“. Ще се възстановяват и спектакли на Сашо Морфов. И през новия сезон – заповядайте на театър.

Йоланда ПЕЛОВА