Концепцията на фестивала МЕЛБА от самото начало е да предизвика диалог по темата "Дизайн“ по достъпен, но също така и провокиращ смислени интерпретации начин. Това каза организаторът на фестивала МЕЛБА Адриана Андреева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Фестивалът се провежда от 2 до 12 ноември. На 4 ноември се състоя симпозиум с лекции на изтъкнати европейски дизайнери. В рамките на фестивала се откриват много изложби, дискусии и класове.  

Фестивалът се провежда за шеста година и се радва на постепенно надграждане и голям интерес. "Изключително горди сме, че за втори път успяваме да продуцираме нови проекти в изложба "Обект на взаимовръзки. Преглед на българския дизайн 2023“, която може да бъде видяна в галерия КО-ОП. Този път успяхме да свържем дизайнери, които идват от различни сфери на дизайна – индустриален дизайнер, илюстратор, моден дизайнер, дизайнер на осветителни тела, с индустрията в България. Това, което показваме, е резултатът от този процес“, обясни Адриана Андреева.  

Изложбите са със свободен достъп. "Покриваме теми като нови технологии и социални медии в "Дипломен проект“ видео инсталации от Радина Йотова, която представяме утре галерия "УниКредит Студио“. Имаме избрани проекти от Studio Najbrt в Чешкия център и хърватски дизайн, който събира постиженията на хърватските ни колеги от последните 10 години в галерия "Порта“. За първи път тази година успяхме да осъществим дизайн резиденция с унгарския илюстратор и графичен дизайнер Ката Моравски, а нейните виждания за българската визуална среда през кулинарни интерпретации могат да бъдат разгледани в Унгарския институт "Лист“. По повод Деня на добротата 13 ноември се организира изложба с плакати "Борба за доброта“, направени от дизайнери от цял свят“, разказа Адриана Андреева. 

На фестивала ще има и две творчески работилници и семинар за европейски програми, свързани с творчески обмен и знания в чужбина, допълни организаторът.