Награда АСКЕЕР за 2024 година спечели Елена Нацариду за костюмографията на спектакъла "Крали Марко – последната балканска легенда" от Владимир Левчев и режисьор Анастасия Събева. Продукцията на ДТ "Сава Огнянов" Русе бе отличена снощи при връчването на театралните награди в Театъра на българската армия.

Елена Нацариду сподели, че наградата е неочаквана за нея и благодари на целия екип, и лично на режисьора Анастасия Събева, която по думите й е успяла да изкара най-доброто от нея, както и от всичките й колеги в представлението.

Тя се пребори за статуетката в конкуренция с Мариета Голомехова, номинирана за костюмите си в две представления – "Преображение" и в "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър "Рачо Стоянов" – Габрово. Третият номиниран в категорията "Костюмография" беше Свила Величкова за работата си в "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло, режисьор Станка Калчева, в Младежкия театър "Николай Бинев".

"Аскеер" е българска награда за принос към театралното изкуство. Наградите се връчват от 1991 година от фондация "А'Аскеер".

През 1996 година композиторът Пламен Мирчев - Мирона взема АСКЕЕР за музиката на постановката на Пазарджишкия театър "Тайното Евангелие на Йоан" от Стефан Цанев, припомнят от ДТ "Сава Огнянов" - Русе.