Популярността на криптовалутата процъфтява през последните години и знаменитостите се присъединиха към фанфарите. Но с нарастването на престъпната дейност в Космоса нараства и вероятността инфлуенсъри да привлекат инвеститори в скъпи измами с цифрови активи, припомня Yahoo finance.

Ким Кардашиян, Флойд Мейуедър и бившата звезда от НБА Пол Пиърс са сред  знаменитостите, които се впуснаха в крипто промоции. Последваха обвинения, в  заведено  в Калифорния дело, че са използвали славата си, за да "изпомпват" малко известна криптовалута, наречена EthereumMax като част от по-голяма схема за печалба и измама на инвеститори.

Боксьорът Мейуедър е подложен на проверка за предполагаеми подвеждащи изявления относно криптовалутите. През 2018 г. Комисията по ценните книжа и борсите обвини Мейуедър и музикалния продуцент DJ Khaled за това, че не са разкрили плащанията, които са получили за насърчаване на инвестиции в първоначални предложения на криптопари.

Измамниците също са злоупотребявали с високопоставени фигури без тяхно знание, за да склонят фенове, използвайки лицата на известни имена, включително принц Хари и Меган Маркъл, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и сър Ричард Брансън, за да популяризират фалшиви схеми за одобрение, свързани с биткойн (BTC-USD) .

Това прави промоциите на криптовалути от знаменитости особено уязвими за критики, тъй като зле информираните инвеститори бързат да се намесят в спекулативни продукти, защото звездите, на които се възхищават, се интересуват от крипто.

Това обяснява защо Рийз Уидърспуун стана обект на негативна реакция след туит, подкрепящ "аватари, крипто портфейли и цифрови стоки", и защо крипто рекламата на Мат Деймън се превърна в обект за подигравки.

В Обединеното кралство финансовият надзорен орган на Великобритания наскоро очерта планове за ограничаване на маркетинга на крипто активи и други високорискови инвестиции на фона на бума на реклами и одобрения от знаменитости. Дори на фона на криминални обвинения за подобни промоции и засилен контрол от страна на обществеността и регулаторите, списъкът с популярни имена, които подкрепят крипто пред своята милионна аудитория, нараства.

До сравнително наскоро криптовалутата не беше привлякла интереса на широката общественост. Тя беше запазена почти изключително за инженерите, разработчиците и предприемачите, които са участвали в нейната концепция преди около десетилетие, пропомня и Businessinsider.

Въпреки това, биткойн балонът през 2017 г. доведе до скок в стойността на криптовалутите и доведе до милиони клиенти, които закупиха криптосподелени акции и дори създадоха свои собствени майнинг ферми.

Въпреки значителния спад в стойността на биткойн през напоследък, експертите прогнозират нов бум на криптовалутите.

Със значителен брой публични личности, които вече инвестират състоянието си в криптовалута, все повече изглежда се присъединяват към криптовалута за бизнес начинания и др.

Въпреки че напоследък имаше резерви относно биткойн, Бил Гейтс е една от най-известните публични личности, инвестиращи в биткойн, в света.

"Биткойн е вълнуващ, защото показва колко евтин може да бъде", обясни той в интервю за Bloomberg още през 2014 г.

"Биткойн е по-добър от валутата в това, че не е нужно да сте физически на едно и също място и, разбира се, за големи транзакции валутата може да стане доста неудобна", допърна Гейтс.

Една от многото публични личности, подкрепили криптовалутата, е холивудската звезда Гуинет Полтроу.

Полтроу е не само е защитник на криптовалутата, а всъщност тя беше лицето на биткойн портфейла, Abra, като става съветник през лятото на 2017 г.

А през слездващата година 20181  тя вече сподели статия в Twitter на тема "Основи на биткойн и крипто валута и как да инвестираме".

Интерес към криптовалутата проявява и Парис Хилтън, датиращ още от 2017 г. Въпреки споровете относно това, че собственикът на LydianCoin е бил осъден за домашно насилие, през септември 2017 г. Хилтън заяви, че "очаква с нетърпение да участва в новото" ICO.

По-рано от Парис Хилтън, пред 2013 година, интерес към виртуалните пари проявява и Snoop Dog. Въпреки че не е известно колко албума е продал в крайна сметка,  знае се, че е търгувал с творбите си срещу 0,3 BTC през 2013 г.

Въз основа на стойността на биткойн днес, той вероятно би могъл да спечели над приблизително 1000 долара на албум. 

Холивудският любимец Аштън Къчър е силен защитник на биткойна и дори има собствена инвестиционна фирма.Освен основаването на собствения си инвестиционен посредник "A-Grade" през 2010 година, Аштън Къчър инвестира в UnikoinGold заедно с милиардера Марк Кюбан.

Актьорът в миналото е инвестирал и в Uber, Airbnb и BitPay. 

Допреди няколко години, Ббританският актьор Хю Лори, добре известен с ролята си на д-р Грегъри Хаус, не е имал особен интерес към криптопарите.

Въпреки това, през 2015 г. негов приятел му предлага да инвестира в биткойн, чиято стойност по това време започва да расте.

Под влиянието на свой приятел, Лори инвестира 5000 долара в BTC.

Интерестъ към този тип инвестиции не подмина е Лионел Меси, който стана посланик на първия в света крипто смартфон, собственост на израелската компания Sirin Labs в края на 2017 г.

Първият британски изпълнител, който започна да приема биткойн като плащане за свой сингал е Mel B от Spice girls и това става през вече далечната 2014 година.

"Харесва ми как новите технологии правят живота ни по-лесен и за мен това е вълнуващо", каза тя тогава, като обяви, че ще приема крипто плащания.

"Биткойн обединява моите фенове по целия свят, използвайки една валута", допълни Mel B.

Майк Тайсън е един от онези, които видяха бъдещето на криптовалутата, преди тя наистина да се е развила.Освен че инвестира в биткойн, Тайсън е произвел биткойн банкомати, брандирани с татуировката на лицето му.В сътрудничество с  Bitcoin Direct, той също излезе с биткойн портфейл със същата марка като банкомата.