Актрисата Синтия Никсън, най-известна от сериала "Сексът и градът", обяви гладна стачка пред Белия дом и настоява за постоянно примирие в ивицата Газа. 

"За седем дни Израел уби повече цивилни, на малка ивица земя, отколкото бяха убити за 20 години в цял Афганистан. Вече не виждам как хората се оправдават с това, че цивилните жертви са нормална последица от войната. Няма нищо тривиално в тези цифри. Няма нищо тривиално в тези смъртни случаи", заклеймява войната Синтия Никсън. 

Звездата от "Сексът и градът" е в гладна стачка от пет дни заедно с други активисти. Наред с още неща, Синтия Никсън поиска от президента Джо Байдън да прояви "съпричастност". 

"Правим тази гладна стачка, за да хвърлим светлина върху действията на президента Джо Байдън", каза представителят на демократите в щата Ню Йорк Зохран Мамдани в понеделник. 

"Действията на президента Джо Байдън са това, което води до бомбардировките на палестинците, до тяхното гладуване. Ние сега гладуваме, за да направим видимо това, което често се изтрива и пропуска, а именно палестинското преживяване", осъди той позицията и действията на държавния глава. 

Съединените щати ще изпратят в Египет три военни самолета, натоварени с хуманитарна помощ, предназначена за ивицата Газа, съобщиха междувременно служители от Белия дом. 

Синтия Никсън, занимаваща се с политика от няколко години и близка до идеите на Бърни Сандърс, участва в първичните избори на демократите в Ню Йорк през 2016 г., но претърпя поражение и не стана губернатор на този щат.