Защо една от най-големите италиански продукции се снима в Перник? На снимачната площадка с продължението на една от най-гледаните италиански ленти за последните години – "Изток“. Защо режисьорът Антонио Писо избра няколко завода около Перник и актьорите Захари Бахаров и Александра Лаишкова, разказват Цвети Петрунова и операторът Константин Димитров.

Кварталите на София и покрайнините на Перник и свят на младежките надежди за по-красива развръзка на любовта - така една от най-популярните ленти  "Изток“ намира своето продължение в България със "Завръщане на Изток“.

"Историята, която пресъздаваме е и моята лична история, която описвам и в книга. В годините след разпадането на Съветския съюз и по-скоро последното десетилетие на миналия век, малка част от живота ми мина в източната част на Европа - основно в Румъния, но бях и седмица в България. Затова и реших да снимаме втората част от филма тук. Така, че Паго съм аз“, казва пред bTV Маурицио Паганели, продуцент.

Защо е важно да се връщаме именно в това време, може ли да отбележите приликите и разликите през 90-те в Италия и България?

90-те в Италия бяха много хубав период. Всеки имаше работа, хората имаха пари, бяха щастливи, в България нещата далеч не изглеждаха така. Дори по телевизията в Италия се говореше колко зле е положението тук. В допълнение на това в търсене на по-добър живот много млади жени се замесваха със зараждащата се мафия в България и бяха принудени да проституират по улиците на Италия. Такава беше и ситуацията в други съседни държави като Румъния и Албания. За нас като младежи това беше истински шок, и реших във филма да покажа и тази тъжна част от времето, което пресъздаваме. Така че филмът не е просто за приятелството между трите момчета, но и показва бруталната истина за годините на прехода.

След проведен кастинг, италианската продукция избира актьорите Захари Бахаров и Александра Лашкова.