Земетресенията вероятно са функция на мистериозни петна вътре в Земята. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Преди няколко седмици учени излязоха с хипотеза, че Луната вероятно е парче от Земята или парче от сблъсък на Земята с друг космически обект и че вероятно нейната повърхност сега съдържа елементи и структури, които някога са били в ядрото на Земята или на другия обект.

Учени от Калифорнийския технологичен институт потвърждават тази теза. Те предполагат, че преди 4,5 милиарда години Земята се е сблъскала с обект с размерите на Марс. Обектът е наречен Тея. От удара се е обособила Луната, обясни доц. Тодорова. "Вътрешната повърхност на Луната е станала външна, а при Земята – външната повърхност е станала вътрешна. С това се обясняват петната в земната мантия, регистрирани при геоложки изследвания, за които доскоро учените не са имали идея какви са. Сега те ги обвързват с тектониката на плочите. Според тях петната, които са резултат от този сблъсък, са все още активни и събуждат процеса на субдукция – подпъхване на една тектонична плоча под друга, което предизвиква земетресенията и изригването на вулканите. Въпросът е как тези петна се активират така, че да предизвикат тази субдукция. Ако си отговорим на този въпрос, ще можем да предвиждаме земетресенията и да взимаме превантивни мерки", поясни футурологът.  

Според учените Земята е преживяла четири геоложки еона, което означава, че тя вероятно съществува от 10 милиарда години.