Национална мрежа за децата (НМД) обяви старта на онлайн гласуването за победителите в годишните награди "Златна ябълка“. Отличията са за личности, организации, институции и компании, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние, съобщиха от НМД. Наградите “Златна ябълка" имат за цел да подчертаят колко е важно специалното внимание към всяко дете и да представят най-добрите практики във всички сфери на детския живот.

В конкурса тази година са подадени над 50 номинации в общо 9 категории: Герой на децата, Детска организация, Болница, Училище и детска градина, Община, Журналист, Благотворител, Корпоративно партньорство – обществен принос и Корпоративно партньорство – финансов принос.

Всеки може да даде своя глас в сайта на наградите от 2 до 14 май, 2024. След това кандидатурите ще преминат и през оценката на журито, част от което са експерти от фондация "Лъчезар Цоцорков, Асоциацията на европейските журналисти, Националното сдружение на общините, Български форум на бизнес лидерите – BBLF, Уницеф – България и други.

Изборът на победителите в категориите Герой на децата и Детска организация се определя изцяло от публиката. В останалите категории победителите се избират от експертно жури, като номинациите, събрали най-много гласове онлайн от широката общественост, получават два допълнителни гласа.

Четиринадесетите награди "Златна ябълка“ на НМД ще бъдат връчени на тържествена церемония на 31 май в град София. 

Тази година гласуването за “Златна ябълка" е посветено на каузата "Образование за всяко дете“. Като най-голямото обединение на граждански организации и специалисти, работещи заедно за по-добри закони и политики за децата и техните семейства в България, НМД работи за ключови промени в българското образование и за достъп до качествено и приобщаващо образование за всяко дете.  

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти. Всеки може да подкрепи своя герой на децата през сайта на конкурса - https://1june.nmd.bg/.