Днес стартира 11-то честване на Международната Седмица на брака у нас, която ще продължи до 14 февруари. Инициативата се провежда ежегодно, по същото време, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си, съобщиха организаторите.

Известни български и международни говорители в сферата на семейните отношения, специалисти в сферата на семейното здраве, университетски преподаватели, кметове на общини, представители на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година, между 7 и 14 февруари, в подкрепа на семействата.

Кметовете на Русе, Смолян, Ямбол, Пловдив, Дупница, както и на няколко района в столицата ще почетат двойките с най-дълъг брак. Някои от тях ще бракосъчетаят двойки, а други ще поздравят семействата с най-много деца на територията на общината.

Над 20 събития и инициативи за семейни и несемейни, ще се състоят по време на Седмицата на брака. Повечето от тях са с практична насоченост и целят да помогнат за изграждане на по-пълноценни взаимоотношения с партньора и децата, и за развиване на важни умения и навици. Събитията могат да се видят на сайта brak.bg, като много от тях ще са онлайн. Сред тях има изложба, концерт, развлекателни събития и др.

До 8 февруари семействата с три и повече деца, по време на брака си, ще могат да се включат в конкурса с награди под мотото “Моето голямо семейство" на фейсбук страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Неговата цел е примерът и споделеното от участниците да вдъхнови и други да сбъднат мечтата си за по-голямо семейство.

В състава на журито тази година са: Владо Николов - петкратен шампион на България и бивш капитан на националния ни отбор по волейбол, Стоян Георгиев - председател на Асоциацията за интензивно семейно консултиране и Валентина Каролева, актриса, в екип със своите половинки. Семействата победители, това с най-многото деца и това с най-много харесвания, ще бъдат обявени на 12 февруари.

Всеки ще може да почерпи вдъхновение от практичните съвети и истории от интервюта с двойки, с опит в брака си. Те ще могат да се видят от 7 до 14 февруари на страницата на инициативата в социалните мрежи или да се получат на имейл.

Въпреки продължаващите пандемични мерки, данните за София и много други градове в страната показват увеличаване на бракосъчетанията през изминалата година, в сравнение с 2020г. Част от градовете отчитат намаляване на броя на разводите за този период.

Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. Повече за инициативата може да се види на: brak.bg и на fb.com/brak.bg.