Дирижирането дава свобода, пълнота, споделяне, смисленост – най-различни неща, които в ежедневието не могат да бъдат получени. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Яна Делирадева, диригент на хор "Детска китка" гр. Пловдив. То също дава и неповторимост на преживяването, защото нищо не може да се повтори по същия начин, уточни тя. 

В състава пеят момичета от 1 до 12 клас. Яна Делирадева потвърди, че хорът е като едно голямо семейство. 

"Да, така е, като едно голямо семейство. Според мен, това е характерно за всички колективни изкуства. Просто когато заедно се съберат хората, усещанията са много по-различни, и ти си във вибрациите, и съответно всичко се уголемява. Неповторимо е за децата, защото те създават приятелства на базата на нещо, което всички обичат. Срещат се с хора от града, от целия град, които не биха срещнали въобще в живота си по друг повод. И това го прави по-специално. Разбира се, пътувания в чужбина, запознанства с други култури, хора, събития – това върви също с хора. Но ако трябва най-общо пак да кажа, хоровото изкуство е демократично изкуство, всеки, който би искал, би могъл да се присъедини и да пее. Това е страхотно", каза тя.

Диригентът на хор "Детска китка" уточни, че се стреми да научи децата на бъдат добри хора. 

"Учим ги как да бъдат добри хора, как да се държат едни с други без да се нараняват емоционално, как да бъдат толерантни едни към други, дисциплина, разбира се, на всички т.нар. в съвремието soft skills – "меки умения“, които в една друга ситуация в училище малко по-трудно се случват, защото в училище фокусът е върху това да се предадат знанията, а като че ли в хора фокусът е по-скоро в това да видим емоционалното състояние на децата и най-вече да се работи по него. Музиката е само едно допълнение. Всъщност, заниманията с музика помагат изключително много за всички неща, които казах. Но това е доста специфично, и според мен, различно от нещата, които тези момичета получават в училищната система", каза тя.

Яна Делирадева разказа, че преди пандемията са правили турнета в чужбина по един до два пъти в годината.

"Последното ни турне беше във Виена на един световен хоров фестивал, където спечелихме златен медал и бяхме много щастливи от този факт. И предишни турнета, едни от най-запомнящите се са били в Швеция, защото попаднахме в много специално хорово училище и излизахме на най-известните сцени в Стокхолм, включително залата, където се раздават Нобеловите награди. И едно от другите по-специални турнета – в Москва ,също бих отбелязала за себе си като професионалист – в зала "Чайковски“. Но това, което най-вече ни се случва в пътуванията в чужбина е точно участията на тези световни сцени, които просто дават друга гледна точка и самочувствие съответно", поясни Делирадева.

Тя разказа и за предстоящите изяви на състава:

"На 17-ти септември имаме участие пред Община Пловдив. След това от 22 до 25-и заминаваме за Фестивал на детското хорово изкуство във Варна. И на 31-и пък използвам повода да поканя софиянци, защото все пак Радио "Фокус“ е базирано в София – на 31 октомври ще имаме концерт с Нов симфоничен оркестър в зала "България“от 19.00 часа, на който ще изпълним "Реквием“ на Форе. Тази година е юбилейна за хора, много се надяваме да можем да осъществим и в края на годината юбилеен концерт по повод 75-ата годишнина от създаването на хора".