Кралският монетен двор представи новите монети с лика на новия крал на Великобритания – Чарлз III, съобщават ВВС и Sky News.

Портретът ще се появи на две монети от специална серия, посветена на живота на кралица Елизабет II: 5 лири и 50 пенса. Те ще влязат в обращение "през ​​следващите месеци“ , вероятно около декември, се казва в прессъобщение на Кралския монетен двор.

Официалният портрет, който ще украсява бъдещите монети с образа на Чарлз III, дело на скулптора Мартин Дженингс, е проектиран по снимка и е одобрен от краля. "Това е най-малката творба, която някога съм създавал“, коментира Дженгинс, като призна, че е трогнат "от факта, че  тя ще бъде видяна и държана от толкова много хора“.

"Според традицията портретът на краля гледа наляво, срещу кралица Елизабет II“ на портрета, който украсява монетите в обращение в момента, уточняват от Кралския монетен двор. Монетите с лика на краля ще носят надпис на латински, който в превод гласи: "Крал Чарлз III, с Божията милост, защитник на вярата“. Това е една от титлите на суверена, припомнят медиите.

Обратната страна на възпоменателната монета от 5 паунда ще включва два нови портрета на кралица Елизабет II, проектирани от художника Джон Бергдал в сътрудничество с Кралския монетен двор. "Всички британски монети, носещи образа на Елизабет II, ще останат законни и в обращение. Исторически обичайно е да има монети с образа на различни монарси в обращение по едно и също време“ , посочва Кралският монетен двор, който "поставя портретите на кралското семейство върху монети в продължение на повече от 1100 години“ .