Все повече хора започват да харесват изкуство, създадено от изкуствен интелект, без да знаят, че то е такова. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Двама изследователи художници от Университета "Берген" в Норвегия правят експеримент с 200 души, като искат от тях да оценят 20 произведения, създадени от художници. Произведенията са в пет жанра. Чрез Midjourney те създават изображения в същите жанрове и карат хората да ги съпоставят, разказа доц. Тодорова. "Оказва се, че хората никак не са добри в преценката за това кое е създадено от изкуствен интелект и кое – от хора. Хората припознават и чувстват по-близки изображенията, създадени от изкуствен интелект, защото те са им по-познати, тъй като той смесва знанието си от всички жанрове и картини, които някога сме виждали, и прави така, че сюжетът да ни е по-познат. Те ги предпочитат пред нещо, което е ново и креативно, особено в кубизма и сюрреализма“, обясни тя.

Хората смятат, че по-красивите произведения непременно са създадени от човек. По-нетрадиционните и отблъскващи картини те определят като създадени от изкуствен интелект. В случая е било обратното, допълни Мариана Тодорова.