Когато правиш музика с правилната енергия и нагласа, възниква магия. Това каза пианистът Даниел Верстапен в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

На 18 юни той ще изнесе концерт в Античния театър в Пловдив, а на 20 юни – в Дом на културата "Емануил Манолов" в Габрово. България е част от турнето му през Австралия, Нова Зеландия, Америка и Европа. В двата концерта у нас той ще си партнира с Калин Вельов, Нина Николина, Любо Киров и Дамян Йорданов.

Българска фолклорна музика чува за пръв път на живо в Белгия в изпълнение на народен хор. "За мен българският фолклор има много богати и специални инструменти. Потопих се в културата и се запознах с български артисти, сред които и Нина Николина. Тя има прекрасен, широк глас", сподели Даниел Верстапен.

В музиката си той съчетава класика с модерност и електроника. "Моята мисия е да се свързвам с културите, в които навлизам надълбоко и се потапям в цялата красота. Традиционно моите представления са класическо пиано с цигулка. В случая кавалът замества цигулката. Нина Николина просто води мелодията. На фона се чува и хорът "Магически гласове". Събирам най-доброто от Белгия и България", разказа музикантът.

Това не е първото му идване в България. През 2021 г. той изнася концерт в Конгресния център във Варна. "Това беше моето първо запознанство с българска публика. Имаше местен хор с певицата Теди Кацарова. Тогава видях колко добре се получи и реших да продължа“, разказа Верстапен.

Калин Вельов сподели, че репетициите за предстоящите концерти вече са започнали. Той очаква уникални и много различни представления заради съчетаването на различни култури.

"Предизвикателството за всички нас е, че Даниел е пианист в класически стил, който експериментира в колаборация с най-различни култури по света. В конкретния ни проект смесваме български фолклор през изпълнението и творчеството на Нин Николина, поп и рок музиката през музиката на Любо Киров. Аз интегрирам афро-латино перкусии и разбира се българския тъпан и дарбука. Цялото това нещо – през погледа и призмата на класическата интерпретация на Даниел, се получава много интересно и уникално като микс. Видяхме накъде поема като посока", разказа Калин Вельов.