Днес се навършват 10 години от смъртта на големия българския актьор Чочо Попйорданов. Неговата звезда вече всяка вечер грее на небесния театър.

"Не актьор, а истинска вихрушка от енергия и емоции, той остави незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката. Десетки паметни роли, белязали със златни букви летописа на първата ни сцена, и спомени, които топлят душите на всеки, докоснал се до него през годините".

По този начин от Народен театър "Иван Вазов“ изразиха уважението си към паметта на Чочо Попйорданов.

В памет на големия актьор на 17 май в Народния театър ще бъде открита изложба с незабравимите роли на Чочо. Тя ще отбележи и рождения му ден, който беше на 11 юни. Тази година той трябваше да навърши 59 години. Изложбата ще бъде разположена в партерното фоайе на Голяма сцена, пишат от Народния театър "Иван Вазов".

На Чочо Попйорданов ще бъде посветено и представлението “Хъшове“ на режисьора Александър Морфов на 23 май. В него актьорът дълги години игра паметната роля на Македонски.

Дебютът на Чочо Попйорданов в Народния театър е през 1994 г. в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова "В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов.

А между тях стои впечатляваща колекция от роли - в спектаклите "Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен, постановка Красимир Спасов, "Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, "Чайка“ от Антон П. Чехов, постановка Красимир Спасов, в "Чичовци“ по Иван Вазов, постановка Борислав Чакринов, "Бурята“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, "Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш, постановка Леон Даниел, "На дъното“ по Максим Горки, постановка Александър Морфов, "Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, постановка Галин Стоев, Декамерон или Кръв и страст по Бокачо“, сценичен вариант и постановка Александър Морфов, "Призраци в Неапол“ от Едуардо де Филипо, постановка Андрей Аврамов, "Кимоно“ от Росица Обрешкова, постановка Росица Обрешкова, "Хъшове“ по Иван Вазов, постановка Александър Морфов, "Слуга на двама господари“ от Карло Голдони, постановка Димитър Бозаков, "Вишнева градина“ от Антон П. Чехов, постановка Крикор Азарян, "Август в Оклахома“ от Трейси Летс, постановка Ясен Пеянков, "Смъртта на търговския пътник“ от Артър Милър, постановка Борислав Чакринов, "Любов, щастие и милиони“ от Марсел Беркие-Мариние, постановка Валентин Танев, "Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Асен Шопов.

Последното представление на Чочо Попйорданов на първата сцена на "Народния театър“ е в ролята на Трип в "Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол - постановка Боил Банов.