Коледа е един от най-красивите празници в годината. Всички го очакваме с голямо нетърпение и отброяваме дните до идването му. Но не всеки умее да създаде тази приказна атмосфера, за която може би мечтае.

В Норвегия коледната украса е задължителна за всяка къща. Но има и хора, за които това е най-трепетното задължение.

В един норвежки дом в Рогнан е по-коледно от всякъде, предава репортер на Агенция "Фокус". Влизаш и попадаш в приказна къща за непораснали възрастни. Домът е толкова украсен, че накъдето и да се обърнеш те гледа дядо Коледа, в различни размери и разновидности, на места придружен от жена си.

Гледа те отвсякъде – от елхата, от покривката, от пердетата, от възглавничките на дивана, от масата, от кухненския плот, от шкафовете, от хладилника, дори от тоалетната. Има и еленчета, елфи и снежни човеци, както и приказни къщички.

Домакинята Метте се гордее със свършеното и показва отделните дребни детайли от украсата, които може и да пропуснеш да забележиш. Дори свещниците са направени със специална коледна украса. Разказва как четири недели преди Коледа всичко в къщата е украсено във виолетово, според църковните традиции там. Тогава е Адвентът, или пристигането на бебето Исус. Той е винаги 4 седмици преди Коледа. По време на Адвента се подготвяме за Коледа и чакаме. Литургичният цвят е виолетов.

След това Метте сменя и прави всичко в червено и бяло. Няма пропуснат дори дребен детайл. Всяка фигурка си има своята история. Тя добре помни откъде са я закупили.

Заедно с коледния сервиз домакините поднасят домашно приготвено сладко и коледни сладкиши, задължително със сребърни лъжички. Съпругът разказва, че сам е приготвил сладкото от събрани от него боровинки в гората. Вкусно е! Камината гори, уютно е, а домакините ми позволяват да снимам, като ме развеждат из къщата.  

Отвън е също толкова красиво и приказно, там преобладават светлините и лампичките.

Предлагаме ви цялото това разнообразие от красоти в галерията и в клипа, който заснехме за вас.