Учени, подкрепени от ООН, публикуваха доклад, в който се посочва, че озоновият слой на Земята продължава да се удебелява, пише Washington Post. Според тях това ще засили борбата с глобалното затопляне.

Учените казват, че напредъкът в свиването на озоновата дупка проправя път за борба с глобалното затопляне

Нов доклад, оценяващ изтъняването на озоновия слой на Земята, публикуван в понеделник от учени с подкрепата на ООН, показва, че усилията за възстановяване на жизненоважния атмосферен щит се отплащат.

Тъй като глобалните емисии на вредни химикали продължават да намаляват, озоновият слой, който пречи на слънчевите ултравиолетови лъчи да достигнат земната повърхност, продължава бавно да се удебелява.

Възстановяването му е ключът към човешкото здраве, продоволствената сигурност и опазването на планетата. Ултравиолетовата-B (UVB) радиация причинява рак и очни заболявания при хората. Освен това вреди на растенията, като потиска растежа им и ограничава способността им да съхраняват затоплящия планетата въглероден диоксид.

Възстановяването на озоновия слой също трябва да послужи като доказателство, че обществата могат да се обединят, за да решат екологичните проблеми и да се борят с изменението на климата, казват учените.

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас обясни в изявление: "Усилията за борба с озона създават прецедент за действия в областта на климата.“ Успешното постепенно премахване на увреждащите озона химикали ни показва какво може и трябва да се направи – спешно – за да се отдалечим от изкопаеми горива, намаляване на нивата на парникови газове и в резултат на това ограничаване на повишаването на температурата."

При настоящите темпове озоновият слой може да се върне до нивата от 80-те години на миналия век в по-голямата част от планетата до 2040 г. и до 2066 г. в Антарктика, се казва в доклада. Изтъняването е най-голямо над Южния полюс, където всяка пролет се появява озоновата дупка.

Специалистите подчертаха, че поради естествените колебания в нивата на озон и влиянието на вулканични изригвания - като миналогодишното изригване на подводния вулкан Hunga Tonga-Hunga Ha'apai в Тихия океан - напредъкът няма да бъде равномерен.

Учените обаче твърдят, че най-новите данни и прогнози за нивата на озон все пак са доказателство за успеха на Монреалския протокол, международното споразумение от 1987 г. за постепенно премахване и премахване на озоноразрушаващите вещества.

Мегуми Секи, изпълнителен секретар на Озоновия секретариат на ООН за околната среда, нарече резултатите от доклада "фантастична новина“.

По-специално, неотдавнашният спад в наблюдаваните нива на трихлорофлуорометан, известен като CFC-11 - който беше над очакванията през 2018 г. - е доказателство, че обществата могат да работят заедно, за да се справят със сложно екологично предизвикателство, каза професорът от университета в Лийдс и член на изследователския екип Мартин Чипърфийлд.

"Това беше още един пример за успех", каза той. "Обществата се обединиха и проблемът беше решен."