Един филм не е само на режисьора, не е само на продуцента, а е общ продукт на всички, застанали зад него. Това каза Тина Маркович в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Тя е режисьор на късометражния филм "Бъди до мен“, който беше номиниран за Наградата на българските филмови дейци "Васил Гендов“ заедно с още 23 заглавия.

"Бъди до мен“ е любовна история, която се развива във времето. Историята е вдъхновена от разказ на Веселин Панайотов от Бургас.

"Прочетох го и веднага си представих историята. Свързах се с Александър, за да го попитам дали познава някой сценарист. Тогава той ми каза, че е такъв. Говорихме много по темата, разказах му моите виждания и след няколко часа обсъждане му дадох цялата свобода да напише каквото си представя. Така се получи първият драфт на "Бъди до мен“, разказа Тина Маркович.

Във филма участват две легенди на българското кино – Любен Чаталов и Цветана Манева, както и младите актьори Анелия Мангърова и Михаил Сървански. "От момента, в който започнах да чета първия драфт, през цялото време си представях гласа на Цветана Манева. Когато го подавах за финансиране, казах, че исках да работя с нея. Бях много щастлива, че в момента, в който се чух с Цветана, тя дори не попита какъв е сюжетът, нито защо сме избрали нея – просто беше готова веднага да помогне и го направи изцяло заради изкуството и заради нас. Видя, че млади хора имат желание да създадат нещо красиво. След като прочете сценария, тя се влюби в него. Видяла е частица от себе си вътре, което помогна за нейното изразяване във филма и за влиянието, което гласът й има върху разказа“, сподели режисьорът.

Две седмици преди снимките те все още не са се спрели на актьор, който да изпълнява мъжката роля. "Имах една визия в главата си. Пишехме последния драфт с Алекс и му разказвах какво си представям. Дори исках да работя с човек, който не е актьор, което щеше да е доста предизвикателно, защото направихме много промени по сценария и се изискваше много актьорска игра. Тогава той ми каза две опции, които веднага му изскачат в главата, и в момента, в който чух за Любен Чаталов, му казах, че това е човекът. Отне му толкова време да се съгласи, колкото и на Цветана“, разказа Тина Маркович.

Сценаристът на филма е Александър Янев. Той сподели, че "Бъди до мен“ е бил изключително предизвикателство за него. "Имахме много локации, пръснати по цялото Черноморие – в Бургас, в Созопол, в Сарафово, в Ченгене скеле. Отделно – в Nu Boyana Water Tank в София. Продукционната стойност се вижда на екрана, с което мисля, че трябва да се гордеем“, разказа сценаристът.

Той разказа за сцената на бургаската ЖП гара с младите актьори. За заснемането й екипът е имал разрешение да работи само с един влак. "Като мизансцена това беше много сложен кадър. Имахме един шанс това да се случи и беше доста трудно да се координира. Имахме рестрикции“, разказа Александър Янев.

Тина Маркович и Александър Янев планират два нови проекта. Единият от тях е за пълнометражен игрален филм по сценарий на Александър. Тина ще бъде режисьор.

"За да усещаш една история като своя, трябва да вложиш нещо лично от себе си, и емоцията, и енергията. Радвам се, че с Тина успяхме да предадем тази емоция. Затова се стремя, базирано на това, което правя в документалните си филми, да мога да го имплементирам в сюжетите си, за да имат те още по-натурално усещане и хората да го съпреживяват“, сподели сценаристът.