"Всяка година чакам с нетърпение месец октомври, когато се провежда Международният конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен "Северно сияние" в Русе, сподели за Радио "Фокус" в сутрешния блок "Добро утро, България" любимата поппевица Тони Димитрова.

Конкурсът

"Този конкурс е музикален празник, защото там идват деца от цяла България, идват деца и от Румъния, идвали са преди от Русия, Украйна. Нашите деца са толкова талантливи, че  няма как да не е фантастичен фестивалът", сподели певицата, като не спести и своите притеснения: "Наблюдавам, че децата пеят феноменално на английски, направо изпяват световните звезди едно към едно. Но когато опрат до българската песен, там има  случаи, в които просто е катастрофа. Мен много боли, защото когато пееш на родния си език, преподавателите трябва да обяснят на децата, че първо и основно трябва да знаят за какво пеят. Защото песента е едно послание, едно писъмце, но и малка роличка, и трябва да знаеш каква точно ти е ролята, за какво пееш. И оттам първо трябва да имат отношение към родния си език, после да имат отношение към това, което пеят. Когато това се случи, значи нещата са прекрасни. Но когато не се случи, има нещо недовършено. И аз точно се хващам за това недовършено нещо. И когато чуя прозодии, направо се ядосвам", каза Тони Димитрова.

"Аз се заяждам и всяка година го казвам при среща с преподавателите. Ако не мога да разбера думите на българския език, значи тогава намалям оценката. Просто за мен е много важно да няма прозодии, да се пее на правилен български език. Това ми е много сериозна битка на мен.", сподели певицата.

Музикалните проекти

През последната година певицата направи няколко нови песни - с певеца Стефан Илчев, с групата ""Мери Бойс бенд", с Благовест Аргиров.

"Не я обичам тази дума "проект". Аз пея песни, не пея "парчета", и не пея "проекти", ядосва се Тони Димитрова.

"Така се карах преди това, когато работих с Левон Манукян, прекрасния аранжор и диригент. Той казваше: "Моят проект“, викам: "Не, казваш "Моят концерт", не може така". Имам две песни, които стоят и чакат да благоволя да ги направя, казвам го със смях разбира се, защото имам някакви известни претенции за поправчици. Правя песни и отделно с благословията на Стефан Диомов и на Милица от "Тоника" , аранжирахме две песни на "Тоника",  И това са нещата, които подготвям. Мисля, че тази година доста песни направих. А миналата, освен всичко, се роди "Любов в сегашно време", която пък наистина стана и тя хит, и аз съм много благодарна. Така че добре поработих последната година", доволна е от себе си Тони Димитрова.