Един от най-любимите на зрителите актьори празнува днес рожден ден, научи Sofia24.bg. Джеки Чан е роден на 7 април 1954 година в Хонконг. Той е не само актьор, но и режисьор, продуцент, сценарист, специалист по бойни изкуства, певец и каскадьор. В своите филми е известен с акробатичен боен стил, придружен с комични елементи, използване на подръчни оръжия и новаторски каскади. През 2016 година той получи почетен "Оскар", след пет десетилетия в киното и 200 филма. Отличен е със звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Започва кариерата си през 70-те години на миналия век. Джеки Чан издава над 20 музикални албума и е автор на някои от песните към филмите, в които участва. 

Китайското му име е Чан Кун-сан, което означава "роден в Хонг Конг“. Преди да вземе западното име Джеки той бива познат под различни други прякори.

Името му фигурира сред участниците в масовката от филма "Яростен юмрук“ (1972) с участието на легендарния Брус Ли. След като овладява отлично кунг-фу, акробатика, пластика и сценично поведение в средата на 70-те години на миналия век, Джеки Чан започва да се снима в централни роли и дори сам да режисира сложните трикови сцени във филмите, в които участва: "В лапите на смъртта“, "Шаолинци“, "Изкуството на Шао Лин: техниката на змията и жерава“, "Змия в сянката на орела“ и други.

През 80-те и 90-те години на миналия век все по-често се изявява и като режисьор и сценарист на своите ленти, сред които най-известни са "Проект "А“, "Полицейска история“, както и "Доспехите на бога“ 1, 2. Участва и в "Гори, Холивуд, гори“, "Час пик“, "Шанхайско слънце“, "Шанхайски рицари“ и други.

Може би не знаете, че Джеки Чан е работил като бияч в клуб. След зверски побой той два дни се опитва да си намести изкарана кост от китката си, а накрая  разбира, че това е нечий чужд зъб забил се в ръката му.

Джеки винаги работи със свой екип каскадьори, който създава още през 1985 година. Той е единственият актьор, който няма застраховка живот, защото всички фирми не се решават да му направят застраховка. Причината е, че прави всичките каскади сам и постоянно има инциденти по време на снимките.

Джеки Чан е единственият азиатец, когото може да откриете в Музея на Мадам Тюсо. За филма "Китайски зодиак“ (2012) Джеки Чак влиза в рекордите на Гинес, защото по време на снимките заема повече от 15 различни длъжности на снимачната площадката. Той може да счупи 12 бетонни блока с юмрук, докато държи яйце във вътрешността на ръката си без да го счупи.

Списъкът на травмите му е почти безкраен, но има един случай, когато Чан действително е бил близо до смъртта. Това се случва по време на снимките на филма "Доспехите на бога" от 1986 година. Женен е за Фен Джао Лин и има син на 21 г. От връзката си с бившата Мис Азия Илейн Енг има дъщеря.