Мъж се е ваксинирал срещу Covid-19 десет пъти за един ден от името на други хора, което предизвика разследване от Министерството на здравеопазването на тихоокеанската страна, пише новозеландският портал Stuff.

Смята се, че на мъжа, за когото се предполага, че е посетил няколко центъра за ваксинация, е било платено за получаване на ваксините.

В отговор на въпроси от Stuff, Астрид Коорниф, ръководител на групата за ваксини и имунизация срещу Covid-19 на Министерството на здравеопазването, каза, че министерството е "запознато с проблема“.

"Ние приемаме този въпрос много сериозно. Ние сме много загрижени за тази ситуация и работим със съответните ведомства.

"Ако познавате някой, който е получил повече дози ваксина от препоръчаните, той трябва да потърси лекарски съвет възможно най-скоро.

От министерството не съобщават къде точно е станал инцидентът.

Професорът от университета в Окланд Ники Търнър, медицински директор на Имунизационния консултативен център, каза, че няма данни за безопасността на получаването на толкова много ваксини за един ден.

"Ваксината Comirnaty, тази, която използваме, е проектирана въз основа на ранни клинични данни, които определят какво е точното количество, което осигурява добър имунен отговор и добър профил на безопасност, и ние знаем, че висока доза от ваксината предизвиква повече странични ефекти.

"Така че това определено не се препоръчва… нямаме доказателства за това какви странични ефекти би имал някой с толкова много дози ваксина.

През октомври порталът вече е писал, че съществува възможност някои лица да получат ваксини под чужда самоличност.

Говорител на Министерството на здравеопазването каза пред Stuff тогава, че служителите на програмата за ваксини и имунизация Covid-19 са уведомили полицията за измамата.

"Практикуващите лекари работят в среда с високо доверие и разчитат на хората да действат добросъвестно и да споделят точна информация, за да им помогнат при лечението.

"Да приемеш самоличността на друго лице и да получиш каквото и да е медицинско лечение е опасно.

"Това излага на риск лицето, което получава ваксина под предполагаема самоличност, и лицето, чието здравно досие ще показва, че е ваксинирано, когато не е.

Лице, което е получило ваксина под чуждо име, няма да има ваксинация в личния си здравен картон.

Говорителят каза, че затягането на процеса на идентификация, преди ваксинация, може да отблъсне и "да работи директно срещу нашата цел да ваксинираме колкото се може повече хора“.

"Хората, които нямат документ за идентификация със снимка, са обикновено хора в неравностойно положение и от уязвими групи – бездомни или възрастни хора, млади, хора с увреждания – и ние не искаме да създаваме бариери пред ваксинацията им.

Превод и редакция: Юлиян Марков