Родопската песен е изградена върху един специфичен лад пентатоника, конструиран още от Питагор, който в акапелен режим може да лекува. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ народната певица Смиляна Захариева – най-силният глас в света с рекорд в Гинес при изпяването на "Излел е Дельо хайдутин“ със 113,8 децибела. 

"Човешкият глас може да може да промени и може да направи онова попълване, което всъщност липсва на енергийно ниво или да размести пластовете точно в онези междуклетъчни пространства, които по някакъв начин са се нарушили.“

На 11 юни в зала "Пловдив“ на "Lucky Дом на киното“ от 18.30 часа ще се състои семинара  "Тайната на Словото, Цветовете и Музиката в Троичната перспектива“ с участието на Смиляна Захариева, художничката Нели Драгиева-Надин и Георги Сираков.

Смиляна Захариева създава една необичайна холистична трилогия – уникални бижута, които имат в себе си музика за лечение и аромат за спокойствие, и които превръщат името и датата на раждане на отделния човек в мелодия, а музикалните тонове – в цветове. "Когато човек чуе своя ритъм на своята песен, поднесена с една специфична терапевтична арфа, то неимено пулсът му ще се намали като скорост. А когато човешкият пулс се намали, тогава целият човек влиза в баланс. По този начин човек може да се самопочисти и да се рестартира сам, и да навлезе в правилния ход на своята вибрация, на своето на своето трептение,“ обясни певицата.

По думите й пентатониката на родопската песен "Излел е Дельо хайдутин“ с нейната бавно протяжност разкрива онези 125 децибела, които са като лечебно средство и чрез тях може да се блокира човешка болка. Това предопределя и избора тази песен да бъде изпратена в космоса. Според певицата има само  още три държави, които имат такава пентатонична основа в музиката си: Япония, Китай и Тибет.