Каквото и да се каже за Стефан Данаилов, то няма да бъде достатъчно. Каквото и да се направи, също. Честванията за годишнината от рождението на любимия на поколения актоьр започанаха с "Ламбо сафари". Иновативният проект разказваше и показваше на хора от цялата страна за емблематични за живота на Стефан Данаилов места.

През декември културният календар в чест на Ламбо е доста наситен със събития. В кино "Одеон" предстоят две паралелни програми. Първата програма включва 5-те най-емлематични роли на Стефан Данаилов, които сам той избира за най-значителни от неговите 150 филмовеи роли. А втората показва Стефан Данаилов и неговите партньорки - Валя Гиндева, Доротея Тончева, Цветана Манева, Невена Коканова, съобщава БНТ.

Едва ли има нещо, което може да се каже за Стефан Данаилов, което да бъде достатъчно, защото той е от онези личности, за които англичаните са измислили приказката "Larger than life" - "По-голям от живота". Това е личност, която продължава да докосва сърцата на хората и днес - един талант, който е спечелил нашето уважение завинаги., каза генералният директор на БНР Милен Митев, който подкрепя честванията. Той отбеляза и, че за обществената медия е мисия, дълг и отговорност да пази жива паметта на България чрез гласовете на тези ярки личности като Стефан Данаилов.

На 6 декември от 18:00 часа ще бъде премиерата на новата книга за Стефан Данаилов "Игра на живот". Биографичното издание стъпва изцяло на личния архив на ламбо, както и на свидетелствата на хора, които досега са оставали на заден фон. В същия ден ще бъде премиерата и на новия документален филм "Ламбо от София".

Да, той беше пичът, който всички харесваха, защото Господ му беше дал по много, много, много, но никой не знаеше колко самотен, съмняващ се, несигурен, чуплив, през всичките тези години е бил. Но това, което съм категоричен е, че това е един човек преминал по пътя си с достойнство, сподели с вълнение Георги Тошев, който е автор на книгата "Игра на живот".

Той е от онази рядка порода хора, които няма как да не го харесваш и няма как да не го обичаш. Онази прекрасна чаровна усмивка, която помним от многобройните му роли, но помним и от нормалното човешко общуване, когато си на кафе с него на масата и когато с присъщия му понякога доста ироничен и саркастичен тон те поставя там, където ти е мястото, но не можеш да му се сърдиш, разказа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която е патрон на честванията.

Кулминацията на честванията е навръх рождения ден на актьора на 9 декември. В голямата зала на Народния театър ще бъде представен спектакълът "Стефан Данаилов на 80: години любов“ под режисурата на неговата племенница Росица Обрешкова. Този спекаткъл ще се фокусира върху духовното наследство на Стефан Данаилов.

Не искам да го помним с болка, искам да го помним наистина в светлината, в красотата, в даряването, което той правеше цял живот от сърце, от дълбочината на душата си без да иска нищо в отплата. Просто го хвърляше и го забравяше, отбеляза Росица Обрешкова, която е и негова асистентка.

На 9 декември в 12:00 ще бъде представена и изложба пред Народния театър, която ще включва личния архив на Стефан Данаилов. През живота си той е вдъхновение за над 200 ученици, които са продължение на неговата ръка, на неговия начаин на мислене. Някои от тях и до ден-днешен при взимането на важни решения се чудят как би постъпил Ламбо.

Той наистина беше изключителен човек и когато даваше с лявата ръка, дясната не виждаше какво се случва, просто раздаваше, сееше. Радвам се, че съм едно от житцата, поникнали от неговата сеитба., призна един от неговите ученици Деян Ангелов.

В Дома на киното ще бъде показан късометражният филм "Правила" на Ясен Генадиев, в който е последната голяма роля на Ламбо. Ще бъде излъчен и филмът "Монолог", който е изцяло с участието на Стефан Данаилов. Вече има и 27 покани "Проектът: Стефан Данилов" да обиколи България през следващата година. Покани и от Европа, и САЩ.