В пълнометражния документален филм за Димитър Воев няма първи план. Всичко при него е в хармония – и музика, и текст, и личност. Това каза режисьорът на филма "Воев“ Биляна Кирилова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“

Тя разказа, че със своите текстове и музика Димитър Воев е изиграл важна роля във формирането на личността й. Истински обаче е започнала да опознава и разбира твореца, когато е започнала да работи по документалния филм и да се среща и разговаря с неговите близки и семейство.  

По думите й текстовете на Димитър Воев остават актуални и днес, защото са истински, вечни. "Той се вълнува от универсални проблеми, които винаги ще ги има“, допълни режисьорът. 

Реакциите на публиката от филма по думите й са били много положителни. "Феновете на Воев са доста фанатични и доста сериозни критици. Те бяха по-опасни, но се оказа, че всички реакции бяха невероятно положителни и емоционални“, каза Биляна Кирова. 

"Воев“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г. и за най-добър режисьорски дебют на фестивала Master of Art, както и на Наградата на публиката на "Родопи филм фест“. Има и шест номинации за тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов“, които ще се проведат на 16 май.