Филмът "Майка" разказва за една алтернативна форма на родителство. Това съобщи за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Зорница София, режисьор на филма, който е българската номинация за "Оскар".

"Тук не става въпрос за трудностите за зачеване, а една алтернативна форма на родителство, тази на човек, един режисьор, който работи с деца без родители и деца от улиците на два континента – в България и Кения. Моето подозрения преди да започна да го правя се потвърди и от правенето му, от контакта с всичките тези деца, тъй като аз снимах само деца, които са или сираци, или без родители, няма деца актьори, само едно изключение – едно детенце в Кения, което е актьор, но и то няма един родител. И всъщност, доста реалистично беше преживяването и от сблъсъка на децата с изкуството и с хора на изкуството. И резултатите, които то даде в тях, ме накара буквално да прогледна, и не просто потвърди усещането, че ефектът на изкуството над тези деца е голям. Но наистина виждам това, което героинята ни прави като алтернативен път за реализация на повика за родителство. Затова го наричам някак си за себе си филм за алтернативна форма на родителство, но разбира се, той е и доста други неща", коментира Зорница София.

Тя отбеляза, че Дария Симеонова е в главната роля и прави много впечатляващо превъплъщаване. "Тя просто изгради този персонаж, който е вдъхновен от истинска история на една българка. Казва се Елена Панайотова.