"Как се прави кино в България? Това ще разберат всички, които присъстват на инициативата "Предизвикателството" , организирана от продуцента и режисьор Ники Мутафчиев и актрисата Кристина Верославова", каза продуцентът и режисьор Ники Мутафчиев в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Предизвикателството" ще обиколи 14 града и ще представи на аудиторията възможност да участва в процеса по създаване на филми. Идеята е да запознаме младите хора с режисура, операторско майсторство, писане на сценарий. Извън столицата познанията по тези теми не са силно застъпени. Това дори е начин за възпитаване на публика - основно ученици от 11 и 12 клас присъстват. Подкрепиха ни НФЦ и фонд "Култура". Тази седмица сме в Перник - до петък вечер можете да се запишете за присъствие", поясни Мутафчиев.

По думите му менторите са различни за различните събития. "Има един медиатор, например аз. Каним професионалисти, като част от тях са утвърдени оператори, сценаристи, продуценти и пр. Има по един менторски клас, входът е свободен, всяка събота. Предизвикателството е желаещите да направят късометражен филм за 24 часа, победителите печелят 1000 лв. Накрая има финално състезание за всички победители, което да открои един от екипите", даде подробности по темата събеседникът.

"Участниците могат да бъдат между 16 и 23 години. Те трябва да си сформират отбор - могат и да са само двама души, но да бъдат истински екип. “Велико Търново и Бургас също да ни очакват скоро. Можете да се запишете в онлайн платформата The Challenge. Евелин Костова ще бъде ментор в Перник, ментор на операторския сегмент - Крум Родригес, сценарий и режисура в тандем ще води Светла Цоцоркова", издаде подробности от събитието режисьорът.

"Последният път в инициативата на училището на Лий Страсбърг в България участваха Калин Врачански и други утвърдени професионалисти. Кандидатства се и се преминава курс, като една от участничките е преминала през безплатно обучение в Ел Ей след доброто си представяне. Лятото отново ще се проведе курс по линия на Лий Страсбърг - България, като записванията текат в момента", уточни режисьорът Ники Мутафчиев.

"Първо бях актьор в Народния театър, след това реших да се захвана с режисура. Завърших в НАТФИЗ, написах сценарий и го предложих на различни продуценти. Отказваха ми, защото той бе с чувство на хумор, но разбирам защо не го приеха. Реших да развивам други сценарии и тогава се появи продуцентка, която прочете сценария за "Още една мечта". Тя го продуцира", разказа своя опит в киното Мутафчиев.

Той посочи, че са финансирали лентата, преди да са я снимали докрай. "Снимането на кино е свързано с дълъг път, с грешки, с преминаване през много етапи, това е процес. Лошият опит те учи на много повече неща, отколкото добрият. Добрият опит може да те подведе да развиеш прекалено рязко самочувствие. Не се притеснявайте от грешките", апелира тъй към начинаещите творци.

"Не се отказвам от киното, защото първо имам енергията за това, второ, работя с креативен и забавен екип. Много внимателно подбирам проектите си. Не е доходоносно, но е много хубаво". В българския пазар не трябва да мислим толкова за печалбата, защото той е много малък - евентуално излизане на филм в чужбина може да доведе до финансови резултати", каза още Мутафчиев.

"За да направиш филм като продуцент, първо трябва да тръгнеш от готина идея. Логиката изисква да се тръгне от късометражна форма. Първо, всяко изкуство е начин на себеизразяване, за да намериш своя начин е хубаво да си учил, защото Академията те обгражда от среда. Късите форми са важни, защото можеш да бъдеш забелязан за събирането на по-голям екип в по-голяма форма у нас и в чужбина", посъветва Ники Мутафчиев.

"Филм се прави от екип - затова колегите са ключов фактор. Как да си намериш екип обаче, ако нямаш опит? Комбинираш се с познат режисьор, сценарист, продуцент и се сработвате. Много хора смятат, че екипът само ги обслужва - не е така. Тарантино казва в скорошно свое интервю, че екипът ти помага на надскочиш своята идея", даде пример Мутафчиев.

Последният му филм "Платформата" отнел много време, за да се осъществи. "Реших да го направя като по учебник. Започнах от случайна идея и в Кан ме извикаха приятели на презентация. Питаха ме "Нямаш ли идеи", аз я представих и с нея кандидатствах. Това стана преди 9 години", разказа режисьорът.