Рекламирането на българско кино е опит да се достигне до аудиторията и тази аудитория да стигне до киносалона. Оттам насетне всъщност съдбата на филма се решава от самия него. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов специалистът в сферата на пиар, маркетинг и реклама Ради Георгиев.

"Естеството на маркетинга в шоубизнеса е комуникирането на разнообразни неща с основен акцент кино, телевизия, театър и различни културни събития. Нашата задача винаги е да създадем интерес към някакъв проект, да накараме хората да гледат филм, да ходят на театър или да посетят фестивал", допълни той.

По думите му за да има добри български филми, съизмерими с "Оскар" подиума, трябва да се правят много филми, като логиката е: за да има качество, трябва да има количество. Според него и в момента има хубави български филми, но те се появяват като единичен фойерверк на фона на повечето недобри. "Това е проблем точно на пазара и на малкото продукция, тъй като за да бъдеш успешен, ти трябва да правиш много кино, за да бъдеш добър режисьор, продуцент, трябва да има индустрия. Според мен за да се отпуши, просто тази гилдия трябва да се обедини, което в България, както знаем за повечето неща, е много трудно."

Основният проблем на българското кино е средата или т.нар. "кинаджии" и постоянното боричкане между тях, както и малкият пазар, многото продуценти, всеки от които иска да прави кино независимо дали му се отдава или не. Силно се надявам един ден тези хора да седнат на една маса, да се разберат, и това кино да го отпушим и то да върви напред.", посочи Ради Георгиев.

Друг основен проблем, който се откроява в българското кино, е липсата на достатъчно разнообразие на идеи и теми, които да бъдат показвани на екрана. Но това пак е функция от малкото продукции според Ради Георгиев, както и на липсата на финансиране: "Зараждане на новото българско кино, което се нарича "Новата вълна" вече 15 години, ще дойде с количеството. Когато един режисьор се бори за филма си седем години, той иска да каже всичко в един филм и вместо една, разказва 16 истории. Няма как да стане. Един филм за да те грабне, трябва да има една тема и ти трябва да я следваш. За мен това е качественото кино."

Пиар специалистът обясни още, че когато българските филми се провалят пред зрителя поради ред обстоятелства и причини и той им лепне етикет "български филм", това води до предубеждение към всеки следващ български филм. "За да има сериозно връщане на зрители в кината за българско кино, пак трябва да има много филми, и между тях да има добри, за да имаме наистина реална вълна."

Ради Георгиев разясни и за маркетинговата стратегия при рекламирането на българско кино, като уточни, че планирането на датата на премиерата на един филм е много важна част от цялостната стратегия за неговото появяване. Много често през най-силния месец за кино – декември, когато излизат големите световни заглавия, много хора посещават кино салоните. "Понякога е важно да си там, защото не всички искат да гледат "Дюн", не всички искат да гледат Star Wars, но пък много хора влизат в тоя момент в кината, така че това също понякога помага на други заглавия да бъдат гледани. Понякога е много е важно каква ти е темата на филма, за който работиш в случая, и какви филми има около него, и така да направиш стратегията, че и той да получи своята доза зрители", обясни той.

За популяризирането на дадено заглавие най-хубавата кампания е когато имаш достатъчно време да си я планираш и да направиш така, че да има някакъв смисъл. "Тук отново проблемът е, че повечето филми се сещат за своята кампания примерно три месеца преди да се появят, когато абсолютно нищо не може да бъде направено. За да имаш една адекватно планирана кампания, ти трябва минимум една година-година  и половина,“ категорично заяви пиар специалистът, като даде пример с новия филм "Клопка", който ще излезе на широк екран през ноември, и чиято тема е екология, което е възможност да се направи социална кампания с акцент върху екобилета. "Ние винаги търсим нещо любопитно във всеки един филм, което да бъде извадено навън – дали ще бъде социална тема, дали ще бъде актьор, дали ще бъде темата на филма като такава. И това е нещото, с което работим."

Георгиев разказа още, че рекламните кампании струват пари, но когато си го планирал, когато знаеш, че трябва да ги инвестираш, всичко се получава. "Когато става въпрос за български филм, киносалони правят доста отстъпки. Това важи и за рекламата, когато говорим за български културен продукт, независимо дали ще е филм или нещо друго. Хубавото е, че в момента ние намираме доста партньори, които са склони да направят реверанс. Кината в случая също помагат много, тъй като и за тях е имиджово да имат български заглавия, не може само американско кино", заключи той.