Меран Карими Насери, ирански бежанец, който стана вдъхновение за главния герой във филма на Стивън Спилбърг "Терминалът“ за пътник, блокиран на летище, е починал на парижкото летище "Шарл дьо Гол“, съобщава CNN.

Иранският бежанец Меран Карими Насери (Mehran Karimi Nasseri), който е живял години наред на парижкото летище "Шарл де Гол" и е вдъхновил режисьора Стивън Спилбърг да създаде филма "Терминал" (2004), почина на същото летище.

Медицинските служители на летището потвърдиха, че Насери е починал от естествена смърт. Това се е случило на терминал 2F, каза говорител на летището в интервю за CNN.

През 1988 г., докато лети до Англия с връзки в Белгия и Франция, Насери губи документите си, което му пречи да се качи на самолета или да напусне летището. И той беше заседнал в тази неопределеност до 2006 г.

Според говорителя на летището Насери "се е завърнал и отново живее като бездомник в обществената зона на летището от средата на септември“.

Говорителят обясни, че Насери се е превърнал в нещо като легенда на летище "Шарл де Гол" и че "всички служители се привързаха към него". Нашият персонал се грижеше за него, доколкото е възможно, в продължение на много години, въпреки че бихме предпочели той да намери истински дом за себе си."

Въпреки че историята на живота на Насери на летището е увековечена от Том Ханкс във филма "Терминалът“, източникът на CNN каза: "Във филма на Спилбърг всичко е показано така, сякаш той е бил заключен в транзитната зона на "Шарл де Гол“. Всъщност, няколко пъти се появяваше и живееше на летището, но винаги в обществената зона, тоест можеше да я напусне свободно."

В един момент френските власти предлагат на Насери възможността да се установи за постоянно във Франция, но той отказва, защото уж иска да стигне до първоначалната си дестинация Англия.