Принцът на Уелс изрази своята благодарност за "милите съобщения за подкрепа за Катрин и за баща ми, особено през последните дни“.

Това бе първият публичен коментар на принц Уилям след диагнозата рак на баща му, крал Чарлз, предаде BBC.

"Това означава много за всички нас“, сподели принцът по време на събитие за благотворително набиране на средства за лондонската въздушна линейка.

С известна ирония принц Уилям се пошегува относно естеството на събитието за това завръщане към официални задължения, след като новините за кралското семейство бяха доминирани от болестта на баща му и възстановяването на съпругата му Катрин от коремна операция.

"Спокойно може да се каже, че последните няколко седмици бяха със силен "медицински" фокус. Така че реших да дойда на събитие за въздушна линейка, за да избягам от всичко това!“ пошегува се принцът.

Принц Уилям не разкри подробности относно състоянието на Чарлз III или Кейт Мидълтън.

Гост на събитието беше и холивудската звезда Том Круз, като принцът го помоли да не "взима назаем" нито един от хеликоптерите.

"Ако може да не взимате нито един от новите хеликоптери за следващата "Мисия Невъзможна", ще бъдем благодарни“, обърна се към Круз принц Уилям.

Завръщането на принц Уилям към обществените задължения следва триседмично отсъствие, което започна с операцията, която претърпя Катрин, принцесата на Уелс.

Според източници от двореца принц Уилям бе фокусиран върху това да бъде до съпругата и децата си, но сега вече изпълнява и публични ангажименти.

Кралят ще продължи да изпълнява официалната си конституционна роля като държавен глава, но ще се оттегли от публични събития, докато се лекува, като видът рак не се разкрива.

Редовните аудиенции между краля и премиера ще продължат да бъдат лични, като следващата е насрочена след две седмици. Преди това имаше "кратък личен разговор" между Риши Сунак и краля по телефона в сряда.

Кралят отиде в Сандрингам в Норфолк във вторник след кратка среща със сина си принц Хари, който беше пътувал от Калифорния, за да го види.

Пътуването на краля до Бъкингамския дворец, за да вземе хеликоптер до Сандрингам, беше първият път, когато той беше видян публично откакто беше обявена диагнозата му.

Имаше съобщения, че срещата между принц Хари и краля е продължила по-малко от час и след една нощ в Лондон принц Хари е бил видян на летище Хийтроу в сряда, като се предполага, че се връща в Съединените щати.

Няма признаци на помирително размразяване в отношенията между принц Хари и принц Уилям след напрежението, описано подробно в мемоарите на принц Хари "Резервният".

Тъй като принц Хари пристигна в Лондон, източници посочиха, че няма план за среща между братята.

Евгения ТРИФОНОВА