Херцогът на Съсекс каза пред американската телевизия, че е "скочил на самолета“ възможно най-скоро, за да види крал Чарлз, след като баща му бе диагностициран с рак.

В интервю за ABC News принц Хари сподели, че е "благодарен" за времето с баща си по време на кратката им среща в Лондон.

Той също така се съгласи, че семействата биха могли да се сближат от подобни здравословни проблеми.

Ще има повече посещения в Обединеното кралство, предложи той, като каза: "Ще се отбивам и посещавам семейството си колкото мога повече“. Принц Хари обаче не би бил привлечен от перспективите за състоянието на краля, казвайки, че "това остава между мен и него".

Говорейки за пътуването си, за да види баща си след диагнозата рак, принцът каза в Good Morning America на ABC: "Обичам семейството си“. Това се случи, докато той беше в Канада, за да популяризира спортните събития Invictus Games.

"Фактът, че успях да се кача на самолета и да отида да го видя, и да прекарам всяко време с него, благодарен съм за това“, каза той.

Използвайки примера на участниците в Invictus Games, той предположи, че подобен натиск може да помогне за обединяването на семействата.

"Във всички тези семейства силата на семейната единица се обединява, аз го виждам ежедневно“, каза той. "Всяко заболяване, всяка болест сплотява семействата“.

Хари посети баща си в Лондон по време на пътуване, което продължи само една нощ, след като новината за диагнозата беше публично оповестена. Съпругата му Меган, херцогинята на Съсекс, и техните деца - принц Арчи и принцеса Лилибет, не се присъединиха към него.

Среща с брат му, принца на Уелс, не се състоя, след като Хари прекара около 45 минути в Кларънс Хаус, за да се види с баща им крал Чарлз.

През 2020 г. принцът и Меган се преместиха в САЩ, след като се отказаха да бъдат "работещи кралски особи“.

Той говори топло за живота си в Калифорния, където живее със съпругата си, и каза, че чувството за хумор на децата им ги държи "на земята".

Принц Хари също каза, че е "обмислял" да вземе американско гражданство.

Той сподели, че обича "всеки ден" от живота си в САЩ - но се поколеба, когато го попитаха дали се "чувства като американец".

Запитан дали да стане гражданин на САЩ, хезцогът на Съсекс каза: "Обмислял съм го, да“.

"Американското гражданство е мисъл, която ми е минавала през ума, но със сигурност не е висок приоритет в момента“, каза той.

Принц Хари говори в първото си интервю след диагнозата рак на краля.

Крал Чарлз е спрял на пауза всички публични задължения, докато получава лечение, като висши членове на кралското семейство - включително кралица Камила и принцът на Уелс - поемат неговите задължения за някои събития.

Евгения ТРИФОНОВА