Поредната адаптация на класическия роман от епохата на Просвещението "Робинзон Крузо" е вече факт. 

Книгата на Даниел Дефо е адаптирана много пъти, но никога не е била толкова скандална, колкото във филма на белгийския режисьор Бенджамин Дебусер.

Във филма му Робинзон Крузо се играе от чернокожата белгийска певица Ориана Икомо. Изобщо всички персонажи във филма са изиграни от чернокожи актриси.

Сюжет е на творбата е всеизвестен: След като претърпява корабокрушение, англичанинът Робинзон Крузо се озовава на обитаем остров. Като човек с ненаситен изследователски дух, той експлоатира растенията и земята и опитомява местните жители – народ на козите. В новоизградената си цивилизация обаче той се чувства самотен, докато не спасява дивак от смъртта...

Според много критици тази версия на "Робинзон Крузо" е "чудесно заснета и проницателно сатирична диверсия на мита за Робинзон Крузо".

"Този филм разглежда големия културен мит, израснал от предпоставката на пропагандната творба на Даниел Дефо Робинзон Крузо: бял човек "цивилизира“ местните жители на остров и претендира за територията като своя собственост. В днешно време, когато призивът за деколонизиране на света на изкуството и свързаните с него институции никога не е бил по-спешен, кинематографичната намеса на Дебусер резонира с голям обем от работа, която се стреми да дестабилизира и замени идеологията на империализма. Резултатът е уникален, подривен филм, сатиричен и изненадващо очарователен в същото време, който гарантира, че обръща също толкова внимание на животните
и естествения свят, колкото и на глупостите на конструираната от човека "антропоценска“ история. Това пише кинокритикът Адриан Мартин за IFFR.

Самият режисьор на филма Дебусер също нарича творбата расистка и с пропаганден отенък:

"С Робинзон Крузо, Даниел Дефо пропагандира своята колониална идеология под

формата на приключенска история. Неговата измамна приказка се разнася над целия свят от 300 години и оправдава репресиите и убийствата на милиони хора. Британско-европейска пропаганда за англичанин, който корабокрушира на (не)обитаем остров и поробване местен "канибал", все още се утвърждава в нашия културен етос. Тази история ме очарова като дете, но ме разтревожи като възрастен", споделя режисьорът при представянето на филма си на фестивала във Ротердам.