"Глюкозната революция" от френската авторка Джеси Инчауспе е една от най-нашумелите книги напоследък, насочени към здравословното хранене. Както в нея, така и онлайн в TikTok, в последно време се говори доста за метод в храненето, според който е препоръчително да ядем различните групи храни в определена последователност. Как се отразява това на здравето и фигурата ни и има ли наистина благоприятен ефект, споделят експертите.

Най-напред уточняваме, че предполагаемите ползи от консумирането на групите храни в определен ред са свързани с балансирането на нивата на кръвната захар и повишеното чувство за ситост, което ни би помогнало да ограничим междинните похапвания пред деня.

Според този метод последователността на консумацията на храните, е следната: първо са зеленчуците, след това - протеините и мазнините, а накрая - въглехидратите, пише lifestyle.bg.

Що се отнася до балансирането на кръвната захар, здравните експерти твърдят, че гореспоменатият ред действително има някои предимства. Когато ядем мазнините и протеините преди въглехидратите, бихме почувствали повече ситост. Този ефект се получава заради отделянето на хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1). Тъй като той помага за балансирането на глюкозата, се чувстваме сити по-дълго време, апетитът ни е ограничен и така предотвратяваме преяждането.

Освен това, когато приемаме фибрите (чрез зеленчуци) преди въглехидратите, избягваме повишаването на глюкозата след хранене, известно още и като пик на кръвната захар.

Според проучване от 2022 г. консумирането на зеленчуци преди въглехидрати действително влияе върху кръвната захар при хора с диабет тип 2. Резултатите показват значително подобрение на гликирания хемоглобин A1C (средните нива на кръвната захар през последните три месеца) след пет години при участници, които са следвали модела на хранене в определената последователност. Въпреки положителните заключения, изследователите са на мнение, че все пак са необходими повече проучвания.

В същото време отново през 2022 г. систематичен преглед на осем проучвания установява, че при хора с диабет тип 2, които са се хранили в тази последователност, е отчетена малка или никаква разлика между гликирания хемоглобин A1C, плазмената глюкоза и плазмения инсулин в сравнение с хора, които не са следвали реда при хранене.

Според авторите на този преглед няма сериозни доказателства за потенциална полза от препоръчваната последователност при хранене извън стандартните съвети за страдащите от диабет тип 2.

Заключението, което може да си направим, е, че редът, в който ядем храните, потенциално може да бъде полезен, но в същото време това не е гарантиран начин за балансирането на нивата на кръвната захар, пише Health.