На 80 години почина прочутата френска певица и авторка на песни Франсоаз Арди, научи "Фокус". Тя е известна с изпълнението на меланхолични и сантиментални балади. Арди става известна в началото на 60-те години н миналия век, като водеща фигура на вълната йе-йе. Освен на родния си френски, тя пя на английски, италиански и немски.

Първите си песни записва, когато е на 17 години и се запознава с Джони Холидей. Песента "Как да ти кажа сбогом" е сред най-големите й хитове. Тя бързо се превръща в идол за младите хора с песните си, но и със своя елегантен стил.

Арди е родена на 17 януари 1944 г. в Париж. 

В последните месеци от живота си тя отстоява с много плам правото на хората на достойна смърт. Между края на 2004 г. и началото на 2005 г. Арди е диагностицирана с MALT лимфом. След това певицата претърпя химиотерапия, която първоначално беше успешна. През март 2015 г. състоянието й се влошава и тя трябва да бъде приета в болницата, където е поставена в изкуствена кома. По време на хоспитализацията певицата също си счупи бедрото и лакътя.

Здравето й се влоши и през 2021 г. Тя влезе в новините като привърженик на легализирането на асистираното от лекар самоубийство във Франция, изразявайки желанието си да прибегне до евтаназия.