Почина Гордън Мур един от съоснователите на компанията за процесори Intel, съобщиха от компанията, цитирани от Al Jazeera.

Мур е починал в петък в дома си в Хаити, обграден от своето семейство.

Гордън Мур е един от първите, които започват да се занимават с разработката на микропроцесори. Той успява да направи чиповете все по-мощни и по-мощни, като същевременно ги прави по-компактни. Той и Робърт Мойс основават компанията Intel през 1968 година. Мур е вицепрезидент на корпорацията до 1975 година, а от същата година става и неин президент.

Влиянието на Мур за развитието на микропроцесорите е огромно. Още през 1965 година той пише, че броят на транзисторите в микрочиповете се увеличавали двойно всяка година, откакто няколко години по-рано са били въведени интегралните схеми.

Неговото предсказание, че тенденцията ще продължи, остава в историята като "Законът на Мур“. Благодарение на него Intel и останалите компании в сектора полагат всички усилия в подобряването на микропроцесорите, така че броят на транзисторите да се увеличава постоянно.

"Интегралните схеми ще доведат до невиждани чудеса в технологиите – ще имаме домашни компютри, автоматизирани автомобили и безжични телефони“, пише Мур в своя статия близо четири десетилетия преди появата на първите телефони на Apple.