Продуцентът на "Кръстникът" Алберт Стотланд Руди почина на 95-годишна възраст, пишат от Sky News.

Руди е починал на 25 май, събота, в медицински център в Лос Анджелис.

Той продуцира повече от 30 филма, влючително "Кръстникът", "Момиче за милиони", "Свободна игра".

С актьорски състав като Марлон Брандо, Ал Пачино и Робърт Дювал "Кръсникът" беше критикувана и комерсиална сензация, която остава сред най-обичаните и цитирани филми в историята.

"Алберт Руди беше изключително мил към мен през цялото време на работния процес на "Кръсникът". Когато на другите не им се занимаваше с мен, той ме подкрепяше“ споделя Ал Пачино в изявление. "Той ме надъхваше да продължавам, когато ми беше най-трудно, и винаги ще съм му благодарен за което!"

На церемонията по връчване на Оскари през 1973 г. Руди се запознава с Клинт Истууд – бъдещият продуцент на филма "Момиче за милиони", с който спечели втората си награда за най-добър филм през 2005 г.

След 50-ата годишнина от излизането на "Кръстникът", през 2022 г., самият Руди се превръща в герой на екрана. Американският актьор Майлс Телър изиграва Руди във минисериала на Paramount+ "Предложението", базиран на живота на продуцента.

Роден в Монреал през 1930 г., Руди се мести в Съединените щати като дете и израства в Ню Йорк.

След завършването му от Южнокалифорнийски университет той работи като архитекст, когато среща актьора Бърнард Фейн в началото на 60-те години. За Руди архитектурата била скучна. Затова с Фейн решават да разработят телевизионен сериал, въпреки че нито един от тях няма опит в тази сфера. Първоначалната им идея била комедия, която да се развива в американски затвор, но бързо променят решението си.

"Прочетохме във вестника, че някаква компания прави ситком, чието действие се развива в италиански лагер за военнопленници, и си помислихме "Перфектно", обясни Руди. "Пренаписахме нашия сценарий, чието действие решихме да се развива в немски лагер за военнопленници."

С участието на Боб Крейн в ролята на хитрия полковник Хоган, "Героите на Хоган" се излъчваше от 1965-71 г. Критиките обаче бързо дойхоха, след като  сериала банализираше Втората световна война и представяше нацистите като симпатични анимационни герои.

След това Руди се насочва към киното, като репутацията му на доходоносен продуцент бързо се разчува във филмовите среди . Това кара ръководителя на Paramount Pictures Робърт Еванс да го наеме като продуцент на бестселъра на Марио Пузо "Кръстникът“.

"Получих обаждане в неделя. "Искаш ли да направиш "Кръстникът"?", разказа Руди пред Vanity Fair. "Мислех, че се шегуват с мен. Казах "Да, разбира се, обичам тази книга“ – която никога не бях чел".