Организаторите на най-популярния фестивал в Германия – Октоберфест, направиха изключение и разрешиха продажбата на греяно вино. Причината – студеното време, което "след период на две години пауза на фестивала заради пандемията от коронавирус не показва желание за сътрудничество“, съобщава вестник BILD.  

Типичната за коледните базари напитка ще се предлага само и единствено на щандовете за сладолед. По този начин организаторите се надяват, че ще стимулират продажбите на лятното лакомство и най-вече ще гарантират завръщането на този вид търговци на следващата година.

За първи път греяното вино се появи на известния фестивал в Мюнхен през 2008 г. заради рязкото падане на температурите – дни наред термометрите отчитаха скромните за сезона 10 градуса по Целзий.

Тази година Октоберфест започва на 17 септември с валежи и малко слънчеви дни, в резултат на което посещаемостта бе по-ниска от очакваното. До този момент организаторите са отчели около 3 млн. посетители – наполовина по-малко от обичайното в годините преди пандемията.