Ал Пачино връчи "Оскар" за най-добър филм на 96-ата церемония по връчване на наградите "Оскар", но излизането на актьора от "Кръстникът" на сцената накара мнозина да си помислят, че е допуснал грешка. Кинолегендата не изреди всички номинирани филми в категорията, преди да обяви "Опенхаймер" като победител.

"Изглежда има известен спор относно това, че не споменах всеки филм поименно снощи, преди да обявя наградата за най-добър филм“, каза Пачино в понеделник в изявление, получено от ABC News. "Просто искам да е ясно, че не беше мое намерение да ги пропусна, а по-скоро избор на продуцентите да не ги повтарят отново, тъй като бяха подчертани индивидуално по време на церемонията.“

"За мен беше чест да бъда част от вечерта и избрах да следвам начина, по който те пожелаха тази награда да бъде връчена“, добави той.

Преди Пачино да обяви победителя в неделя, той беше посрещнат на сцената с овации от всички в публиката.

"Приятели мои! Благодаря ви, благодаря ви“, каза той, когато стигна до микрофона.

"Дойде моментът за последната награда за вечерта и за мен е чест да я връча“, продължи той. "Десет прекрасни филма бяха номинирани, но само един ще вземе наградата за най-добър филм. Трябва да се обърна към пощенския плик за нея. И ще го направя... Ето го.“

"И очите ми виждат "Опенхаймер““, каза той, докато отваряше плика.

След забавена реакция от страна на публиката, Пачино каза: "Да, Ема Томас, Чарлз Ровън“, изброявайки някои от продуцентите на филма.

Категорията за най-добра филм не беше единствената категория снощи, в която не беше посочен всеки номиниран. Когато звездите от "Wicked" Ариана Гранде и Синтия Ериво обявиха Били Айлиш и Финеас О'Конъл за победителите за най-добра оригинална песен, те не се върнаха назад и не посочиха всички номинирани. През вечерта обаче бяха изпълнени всички песни в категорията, пише BBC.

В изявлението си Пачино каза, че признава, че да бъдеш номиниран за Оскарите е голям момент. Пачино печели "Оскар" за най-добър актьор през 1993 г. за "Усещане за жена".

"Осъзнавам, че да бъдеш номиниран е огромен крайъгълен камък в живота на човек и да не бъдеш напълно признат е обидно и болезнено“, каза той. "Казвам това като човек, който е дълбоко свързан с режисьори, актьори и продуценти, така че дълбоко съчувствам на онези, които са били пренебрегнати от този пропуск и затова сметнах за необходимо да направя това изявление.“