Учени откриха начин да извличат литий от морската вода. Тази технология има потенциала да се наложи, тъй като може да направи добива на литий безкраен, публикуват от ESG news.

Литият е елемент, който влиза в състава на повечето батерии и се нуждаем от него както за батериите на електромобилите, така и за батериите на нашите смартфони. Литият е ценен за акумулаторни устройства, защото съхранява повече енергия спрямо теглото си, отколкото други материали за батерии. Производителите използват повече от 160 000 тона материал всяка година, което се очаква да нарасне близо 10 пъти през следващото десетилетие.

Добивът му вреди на околната среда и също така е изчерпаем ресурс – с увеличаването на добива му заради нарастващото търсене в технологични сектор, се прогнозира, че наличността му ще се изчерпи до 2080 г.

Добра новина е, че именно в ерата на експоненциално развитие на технологиите, може и да не се наложи да се откажем от употребата на литий. Учените твърдят, че са намерили начин да извличат литий от морска вода. Иновативното решение идва от Университета за наука и технологии "Крал Абдула“ в Саудитска Арабия, където екип от учени предлага добивът на литий да се измести в океана, разказват от Freethink.

Учените твърдят, че са създали достъпен метод за извличане на литий от морската вода. Това революционно откритие може би ще направи този елемент практически неизчерпаем.

Освен че е изключително вреден за околната среда, наземният добив на литий използва огромни количества вода, а именно до 500 000 галона вода на тон извлечен литий.

В морската вода се съдържа 5000 пъти повече от количеството литий, който се намира на сушата, но е в много ниски концентрации. Световните океани съдържат около 180 милиарда тона литий, но тъй като е разреден, присъства в приблизително 0,2 части на милион. Това е и причината предишните опити за извличането му от океана да са били неефективни.