Сексуалният тормоз на улицата ще бъде обявен за престъпление с присъди до две години затвор. Такъв закон предвижда да бъде наложен във Великобритания, предава Би Би Си.

"Всяка жена трябва да се чувства в безопасност, когато върви по нашите улици“, каза Суела Браверман, която е министър на вътрешните работи.

Сексуалният тормоз вече е незаконен, но се надяваме, че сега след като се  създаде ново престъпление - уличен тормоз - ще насърчи повече хора да докладват на полицията.

"Ние поставяме нуждите на жертвите в основата на нашето решение, което ще означава, че престъпниците, които извършват тези действия, ще бъдат изправени пред последствията, които заслужават“, каза г-жа Бравърман.

Проучване на социологическата агенция YouGov за Би Би Си, публикувано през март, показва, че две трети от жените не се чувстват в безопасност, когато се разхождат сами през нощта.

Убийството на Сара Еверард миналата година, която беше отвлечена и убита от полицай, докато се прибираше вкъщи, също е увеличило опасенията относно безопасността на жените и отношението към тях.

Кралската прокуратура, която решава дали да отнесе делата до съда, наскоро актуализира своите съвети към служителите относно тормоза на улицата. Новите насоки обхващат и престъпления като разобличаване, преследване и сексуално насилие.

Този закон е внесен от депутата Грег Кларк.

"Публичният сексуален тормоз може да засегне мъже и момчета, но трябва да сме наясно, че той засяга най-вече жените и момичетата. Този закон има за цел да криминализира: умишленото вървене плътно зад някого, докато се прибира вкъщи през нощта; правенето на неприлични или агресивни коментари към дадено лице;

правене на неприлични или обидни жестове към човек; препречване на пътя на човек; шофиране или каране на превозно средство бавно в близост до човек, който се разхожда“, казва той.

В сегашния си вид законопроектът ще въведе и по-тежки наказания - увеличаване на максималните присъди от шест месеца на две години. Подсвиркане и продължително взиране към хубава жена също ще се брои за престъпление.