Принцесата на Уелс се извини "за всякакво объркване", което може да е причинила, след като призна, че е редактирала снимка за Деня на майката на нея и нейните деца.

Изявлението й бе публикувано в социалните медии на двореца Кенсингтън, след като пет агенции го оттеглиха поради опасения за редактиране.

"Както много любители фотографи, и аз понякога експериментирам с редактиране“, каза Катрин.

Изображението, направено от принца на Уелс, е първото на Катрин, публикувано след операцията й през януари, писа BBC.

PA, Getty Images, AFP, Associated Press и Reuters премахнаха изображението. АП отбеляза "несъответствие в подравняването на лявата ръка на принцеса Шарлот".

В изявлението си в X Катрин каза: "Исках да изразя своите извинения за всяко объркване, причинено от семейната снимка, която споделихме вчера. Надявам се, че всички празнуващи са имали много щастлив Ден на майката. К.“

Извинението, публикувано в социалните медии, идва от официалния акаунт на принца и принцесата на Уелс, но е подписано с "К" за Катрин.

Тя поема отговорността за промените на снимката, а не съпругът й принц Уилям, който е направил снимката, или някой от по-широкия екип около кралската двойка.

Според кралски източници е имало "незначителни корекции", направени от принцесата на Уелс в снимката, която след това е публикувана онлайн от двореца Кенсингтън.

Дворецът Кенсингтън заяви, че няма да преиздаде оригиналната нередактирана снимка на Кейт и нейните деца.

Картината показва Кейт седнала, заобиколена от принцеса Шарлот, принц Луи и принц Джордж, който прегръща майка си.

Това беше първата официална снимка на принцесата на Уелс след коремната й операция преди два месеца. Оттогава тя стои далеч от общественото внимание.

Изображението беше публикувано със съобщение от Катрин, което гласи: "Благодаря ви за милите пожелания и продължаващата подкрепа през последните два месеца. Желая на всички честит ден на майката.“

Снимката е предназначена само като "аматьорска, семейна снимка“, публикувана за отбелязване на Деня на майката, казват кралски източници.

Изводът е, че това не е професионална манипулация, а почистване на снимка, запечатала семеен момент.

Само дето това не беше просто лична снимка; споделянето й неизбежно щеше да се разглежда като опит да се спрат спекулациите и конспиративните теории за Катрин, докато тя се възстановява от операция.

Вместо да даде отговор на подобни слухове, изображението по невнимание повдигна повече въпроси.

Снимката също така ще доведе до дискусии за това как медиите трябва да използват изображения или клипове от социални медии, които са произведени без участието на независими журналисти.

До момента единствената снимка на принцесата след операцията й бе папарашки фотос, който не беше използван от британските новинарски организации поради опасения за нарушаване на поверителността.

Пет фотоагенции оттеглиха изображението поради опасения, че е било "манипулирано“. Асошиейтед прес издаде "уведомление за унищожаване“ – индустриален термин, използван за оттегляне. Това се случи късно в неделя, а те заявиха: "При по-внимателна проверка изглежда, че източникът е манипулирал изображението. Няма да бъде изпратена заместваща снимка.“

Ройтерс каза, че също са оттеглили изображението "след преглед след публикуването", а АФП също е издала "известие за задължително унищожаване".

Getty Images стана четвъртата организация, която оттегли снимката. И PA каза по-късно в понеделник, че също е оттеглила изображението, въз основа на липсата на разяснения от двореца Кенсингтън.