"Това, че снимаме с телефон в никакъв случай не означа, че е много лесно. Напротив, на моменти ни е било три пъти по-трудно да снимаме с телефон, отколкото с камера, тъй като с камера, ние можем да видим това, което искаме, а с телефона виждаме всичко наоколо, нали, поради липсата на тези съвършени обективи на камерата. Това разказа актьорът и режисьор Мариян Вълев в bTV относно завършването на втория му пълнометражен филм "Чалга“

За името на филма той казва:

"В този филм със сигурност не става дума за чалгата като музика. До колкото си спомням, семантиката на думата "чалга" е човек, който барабани на тъпан. Чалгата по-късно се превърна в нарицателно за определен стил балкански-ориенталски стил ритъм, а в последствие придоби едно друго семантично определение като начин на мислене, повърхностност, начин на живот, т.е. ако ние приемаме името "Чалга" в този филм, го приемаме като нарицателно на повърхностност. Но във филма със сигурност не става дума за чалга като музика, а за чалга като начин на мислене", сподели още Мариан Вълев.

Лентата е базирана на няколко истински истории.

"Това е филм за приятелството, за ценностната система, която малко позабравихме напоследък, за близостта между хората, за обичта между хората", разкри още той.