Вълнуващият нов български трилър на шотландския режисьор Стивън Симпсън, който от Холивуд се мести да живее в България, излиза по кината в цялата страна. Официалната премиера на лентата "Ретроспект" ще бъде на 3 май и е като подарък за Великденските празници за любителите на седмото изкуство. Във филма ще видите изпълнението на актьора ветеран Симеон Алексиев и филмовия дебют на талантливата Керана.

Основните сцени във филма са заснети във възрожденска къща в Стария Пловдив. Красивият град се превръща във вдъхновение за холивудския режисьор Стивън Симпсан, който от 6 години живее в Пловдив, предава NOVA.

Филмът е вълнуващо приключение с модерна история, с елементи на любовна драма, трилър и препратки към класиките на Хичкок. Сюжетът се върти около бивш оперативен агент, който е убеден, че чужденец, който е негов съсед, е виновен за изчезването на чужд пътник в страната. Всичко в историята се усложнява, когато племенницата му започва да излиза с чужденеца. Докато се опитва да разкрие истината, се сблъсква с промяната на културата. От комунистическия режим  обществото преминава в модерните социални мрежи като Facebook, където хората сами разкриват всичко за себе си.

В лентата участва актьорът, любимец на пловдивската публика Симеон Алексиев.  С почти 50-годишен опит и около 50 филма зад гърба си, той влиза в ролята на Стоян. Човек на агентурата. 

"Той се казва ненапразно "Ретроспект“, защото ни връща в т.нар. време на прехода, което беше доста мътно и аз съм изпитвал доста неща на гърба си, които изпитва и моят герой във филма. Така че ми стана много близък и ми беше удоволствие да снимам. Отделно Стивън е професионалист", признава актьорът.

Главната женска роля във филма се изпълнява от Керана. За певицата това е дебют  в киното. Това е и първата драматична роля в живота ѝ. Признава, че образът бил труден за нея.

Самият режисьор също има главна роля в "Ретроспект“. Той влиза в образа на чужденец, превърнал града в свой дом. Предишният му филм "Нито вълк, нито куче“ счупи рекорда в американските кина за най-продължително първо разпространение на филм в Америка. С "Ретроспект“ смята, че ще подобри това свое постижение.